Kocaeli

"Akademik çalışmalar ürün olarak çıkmaya başladı"

11:14 06 Ocak 2016
"Akademik çalışmalar ürün olarak çıkmaya başladı"

KADİR YILDIZ - Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar, "Son 13 yılda üniversitelerimizde yapılan akademik çalışmalar elimize ürün olarak çıkmaya başladı. Bunu vakıf şirketlerimizden tutun da ülkemizin önde gelen şirketlerin sanayi skalasındaki yükselmesinden görebiliriz" dedi.

Bekar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada ileri teknolojik seviyede katma değer üretmede istediği yerde bulunmadığını söyledi.

2023 hedeflerine ulaşmak için ileri ve nanoteknolojinin sanayiye hızlı bir şekilde entegre olabilmesi için çalıştıklarını ifade eden Bekar, bu kapsamda bünyelerindeki 7 enstitüde faaliyetler yürütüldüğünü belirtti.

Kendilerine verilen vizyon ve misyon gereği ileri teknolojinin sanayiye entegrasyonu konusunda önemli rol aldıklarını anlatan Bekar, "Üniversitelerde yapılan temel Ar-Ge çalışmalarını teknolojiye hazır hale getirmek için çalışma gerekiyor. Bunun için gereken çalışmalar bize düşüyor. Uygulamalı Ar-Ge'nin yapılması ve bunun sonucunda sanayimizin kullanabileceği ürün, ara ürün ve proses gibi faaliyetlerin ortaya çıkması gerekiyor" diye konuştu.

- "Türkiye'nin altyapısı ileri teknolojik Ar-Ge için mevcut"

Türkiye'de 13 yıl önce temel düzeyde Ar-Ge çalışmaları yapıldığını vurgulayan Bekar, o dönemde yapılanların yayın, patent ve akademik bildiri gibi sonuçlar doğurduğunu bildirdi.

Bekar, o dönemde "hiçbir şey yapılmıyordu" demenin yanlış olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu yayınların ancak sanayiye entegre olduğu zaman ülkemize faydası var. Aksi takdirde sadece ülkemizin akademik endeksini yükseltir. Bunun bizim gayri safi milli hasılamıza ve sanayi katma değerine katkısı olmaz. Son 13 yılda enstitü ve araştırma merkezlerine verilen misyon çerçevesinde yapılan Ar-Ge'ler sanayiye entegre edilmeye başlandı. Aslında son 13 yılda üniversitelerimizde yapılan akademik çalışmalar elimize ürün olarak çıkmaya başladı. Bunu vakıf şirketlerimizden tutun da ülkemizin önde gelen şirketlerin sanayi skalasındaki yükselmesinden görebiliriz. İleri teknolojik Ar-Ge için Türkiye'nin altyapısı mevcut. Burada önemli olan bu altyapının kullanılabilmesi, sektörün bir araya getirilerek ekosistem oluşturulabilmesidir."

- "Yerli uçak, yerli helikopter, yerli otomobil sektör için önemli motor projeler"

Bekar, 2023 hedeflerinin tutturulabilmesi için sanayiyle entegre bir ekosistemin oluşturulması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Örneğin, ülkemizdeki bu yerli uçak, yerli helikopter, yerli otomobil gibi projeler sektörün bir araya getirilerek ekosistem oluşturmaktaki katkısı büyük. Nanoteknolojide hedef yakalanabilmesi için hali hazırdaki teknolojiye entegre olup ülkemizde bu ekosistemi oluşturması gerekiyor. Bunun için de motor projeler lazım. Yerli otomobil, yerli uçak, yerli helikopter gibi projeler motor projelerdir. Bu motor projeler, sektörün bir ara getirilerek ekosistem oluşturulmasını sağlayacak, 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için gereken sıçramayı yaptıracak projelerdir. Bunun için de bizim gibi araştırma merkezlerinin sanayiyi birleştirip onlara ön ayak olması önem arz ediyor."

Stratejik eylem planları çerçevesinde Türkiye için önemli ana başlıkların oluşturulduğunu dile getiren Bekar, bunlara sanayinin cevap verilebilmesi için firmalarla toplantılar yaptıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.