Kocaeli

Roman aileleri çocuklarını "okutmak" istiyor

12:19 21 Ocak 2016
Roman aileleri çocuklarını "okutmak" istiyor

METİN GİRGİN - Aile ve Sosyal Politikalar ile İçişleri bakanlıklarınca desteklenen ve uygulamaya konulan "Romanlar Artık Evlenmek İçin Acele Etmiyor" Projesi kapsamında yapılan çalışmalar sayesinde Roman aileleri artık çocuklarını okutmak istiyor.

İzmit Serdar Mahallesi Roman Derneğince yürütülen proje kapsamında, Roman anne ve babalarla çocuklarını bilinçlendirmek için eğitim seminerleri yapılıyor. Bu yıl 14 Eylül'de başlayan ve bir yıl süreyle yürütülecek proje çerçevesinde konferans ve çalıştaylar düzenlenecek, kısa film gösterimi yapılacak ve fotoğraf sergisi açılacak.

Proje Koordinatörü Mustafa Kemal Kuttekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesinde düzenledikleri panelin ardından üniversite öğrencilerinin Roman öğrencilere karşı algısının ve bakış açısının değiştiğini belirtti.

Projede iki ayrı hedefleri olduğunu anlatan Kuttekin, "Birincisi Roman çocuklarının okul hayatına entegrasyonu. Bunun, projeye ciddi etken olacağını düşüyorum. İkincisi Roman olmayan öğrencilerin, Roman çocuklarına karşı okulda ayrımcılık yapmaması konusunda seminerlerimiz var. İnşallah başarılı olacağız" diye konuştu.

Projeyle Roman aileleri bir araya getirdiklerini dile getiren Kuttekin, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar aldığımız geri dönüşümlerde, aileler çocuklarını erken evlendirmek istemediklerini söylüyorlar. Çocuklarının eğitime yönelmelerini istiyorlar. Erken evlilik sadece Romanların sorunu değil, Türkiye'nin sorunu. Erken evlenen çocuklar psikolojik olarak olumsuz etkileniyorlar. Bir yandan da ekonomik sıkıntılar çekiyorlar. Proje kapsamında ayrıca çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklardan da korumaya çalışıyoruz."

-"Aileler, çocuklarını ekonomik yük olarak görüyor"

Romanların erken evlenmelerinin sosyo-ekonomik gerekçelerinin bulunduğunu, kız çocukların bazı ailelerde ekonomik yük görülerek evlendirildiğini ifade eden Kuttekin, kız çocukları evlendirilirken başlık parası da alındığını söyledi.

Kuttekin, Romanların en temel sorunlarının istihdam, barınma ve eğitim olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yaptığı Roman açılımından sonra beklentilerin arttığını vurgulayan Kuttekin, "Cumhurbaşkanımız, devlet adına bizden özür diledi. Bu çok güzel bir şey. Çok teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımızı çok seviyoruz. Bize çok destek oluyorlar" ifadelerini kullandı.

Projenin bütçesinin 44 bin 600 lira olduğunu, küçük bir bütçeyle büyük bir proje yürüttüklerini belirten Kuttekin, Romanlar adına yapılmış ilk evlilik projesinin başarılı olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

- Erken evlenme oranı düştü

Derneğin Başkan Vekili Şener Kulabaş da erken yaşta evliliğin Romanların içinde kanayan bir yara olduğunu söyledi.

Romanların artık önemsenmek, çocuklarını okutmak istediklerini aktaran Kulabaş, "Çocuklarımız neden erken evlenmek istiyorlar, biz daha çok bu konuya eğilmek istiyoruz. Eskiden insanlarımız 'Ben Roman'ım' demeye çekiniyordu. Şimdi artık 'Ben Roman'ım' diyebiliyorlar. Bu cesareti edindiler. Eskiden hakkımızı arayamıyorduk" değerlendirmesinde bulundu.

Romanların çocuklarını 12-13 yaşında evlendirdiklerine dikkati çeken Kulabaş, çocuk yaşta yapılan evliliklerin kişilerin bedensel, psikolojik ve sosyal yaşamlarında çoğu zaman tedavisi mümkün olmayan hasarlar bıraktığına işaret etti.

Erken evlenen Romanların daha dünyaya gözü açılmadan, bir yıl sonra çocuğunu kucağına aldığını anlatan Kulabaş, "Kendisi çocuk olan, çocuğuna analık babalık yapabilir mi? Roman aileleri 'Biz artık çocuklarımızı erken evlendirmek istemiyoruz. Çocuklarımızı okutmak istiyoruz' diyorlar. Bu projeyle 12-13 yaşında evlenme oranı yüzde 80'lerden yüzde 30'a düştü. Kocaeli'de başlattığımız bu projemizi başarıyla uygulayıp, Türkiye'ye örnek olmasını hedefliyoruz" sözlerine yer verdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.