Kocaeli

KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Utkan:

16:13 05 Şubat 2016
KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Utkan:

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını bildirdi.

Utkan, burada yaptığı açıklamada, bazı hastalıkların toplum sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiği göz önünde bulundurulduğunda bir süre sonra duyarlı kuruluşlar bu hastalıklara farkındalık yaratmak için bazı özel gün veya haftaları yine bu hastalıklara atfettiklerini belirtti.

Kanser hastalığı ile ilgili yapılan farkındalık çalışmalarının önemini vurgulayan Utkan, her yıl 4 Şubat’ta "Kanseri Konuşmaktan Çekinmemeliyiz", "Herkesin Kanser Tedavisi Olma Hakkı Vardır" gibi sloganlar kullanıldığını, bu yıl ise "Yapabiliriz, Yapabilirim" sloganı ortaya çıktığını kaydetti.


- "Ölüme yol açan en önemli hastalık ve hastalıklar grubudur."

Kanser hastalığını birkaç kelimede anlatmanın mümkün olmadığını vurgulayan Utkan, şunları söyledi:

"Bir hastada bir organda başlayan bu hastalık daha sonra o organdan dışarı taşarak tüm vücut mekanizmalarını etkiliyor. Önemine değinirsek ölüme yol açan en önemli hastalık ve hastalıklar grubudur. Hücrelerin bölünmesi, çoğalması ve diğer olumsuz süreçler o organizmanın normal anatomisini bozan bir durum yaratmaktadır. Biz doktorlar olarak da bunun en başından tespit edilmesi mümkünse önlenebilmesi çabasını göstermek durumundayız. Kentsel yaşam, beslenme alışkanlıkları, genetik miras, ailesel yatkınlıklar ve günlük hayatta bize konfor sağladığını düşündüğümüz cihazlar gibi birçok etken kansere yol açabilir fakat genel anlamda baktığımızda bunları önlemek çok da kolay değil. Bu nedenle kanserin ortaya çıkışını en erken yakalama çabası yani erken tanı ve teşhisin burada çok önemli olduğu ortaya çıkıyor. Diğer taraftan meme ve rahim ağzı kanseri gibi kanserlerin tespit edilmesi için mutlaka teşhise ihtiyaç var."

Utkan, kanserin belirtilerine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şüphesiz en önemli belirtilerden biri, o organa ait fonksiyon bozukluklarıdır. Bunun yanında bir ay içerisinde 8-10 kilo civarındaki kilo kaybı mutlaka araştırılmalıdır. Bir kişideki hemoglobin değerinin 7 gram düşmesi durumunda da o kişinin mide ve bağırsak sisteminin gözden geçirilmesi gerekir. Kanserde erken tedaviden söz edersek, örneğin meme kanserinde hücrelerin bölünerek bir kitle oluşturması için 1-1 buçuk yıl gereklidir. Dolayısıyla 40 yaş üstü bir kadının her yıl mamografi çektirmesi gerekir."


Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kanser tedavisiyle ilgili önemli çalışmalar yapıldığını bildiren Utkan, Sağlık Bakanlığı’nın da kanser tedavisi için merkezler açtığını ve erken teşhis için bu tesislerin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.