Kocaeli

"Üretim teknolojilerinde Endüstri 4.0 Kavramı"

16:30 10 Şubat 2016
"Üretim teknolojilerinde Endüstri 4.0 Kavramı"

Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) Başkan Yardımcısı Sedat Sami Ömeroğlu, "Robotların insan beyninden gelen radyo dalgalarıyla komut alacakları günlere doğru giden teknolojik gelişmeler sonucunda çok yakında sanayide geleneksel standart işçilik yerini, uzman üretim mühendislerine bırakmaya başlayacaktır" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Toplantısı'na konuk konuşmacı olarak katılan Ömeroğlu, "Üretim Teknolojilerinde Endüstri 4.0 Kavramı" konusunu anlattı.

Ömeroğlu, dünyada bilim, teknoloji ve bilim adamının öneminin büyük olduğunu vurgulayarak, Amerika'nın bugüne gelmesinde, doğru üniversitelerde yetişmiş bilim adamlarının katkısı bulunduğunu söyledi.

Endüstri 4.0 kavramının 2011'de ortaya konulduğunu, bu kavramın küresel firmaların da olduğu 200 kişilik bir grubun çalışma raporu olarak Alman hükümetine sunulduğunu bildiren Ömeroğlu, konuyla ilgili Ekim 2012'de hükümet politikası olarak Berlin'de deklarasyon yayınlandığını ifade etti.

Ömeroğlu, Alman politikacılar, akademisyenler ve sanayicilerden oluşan çalışma grubunun, "Endüstri 4.0" yaklaşımını yakın gelecekte Almanya'nın üretim kabiliyeti temelinde dünyadaki mevcut varlığını sürdürebilmesi için tek çıkış yolu olarak tanımlandığını vurguladı.

Alman endüstrisinin, Endüstri 4.0 internet altyapısı için 2020 yılına kadar her yıl 40 milyar avro yatırım yapma kararı aldığını ifade eden Ömeroğlu "Endüstri 4.0 Türkiye için bir bekleyelim ne olacak lüksünün olmadığı burada çok açık" dedi.

Endüstri 3.0 ile Endüstri 4.0 temelli fabrikalar arasındaki farklara değinen Ömeroğlu, Endüstri 3.0 ortamındaki hedefin üründe kalite ve üretimde verimlilik sürekliliği, marka değeri, iyi servis ve performansı, inovasyon olduğunu ve sistemin yaşam döngüsünün uzmanların kabiliyetine bağlı olduğuna işaret etti.

Ömeroğlu, Endüstri 4.0 standardındaki hedefin ise sürdürülebilir kalite ve verimliliğin standardizasyonu, hatalı üretimin önlenmesi, akıllı kestirimci bakım, esnek üretim, marka değerinin sürdürülebilirliği ve sistemin yaşam döngüsünün, insandan bağımsız sistem kabiliyetlerine bağlı olduğunu söyledi.

Endüstri 4.0'ın tasarım senaryosundaki prensiplerini anlatan Ömeroğlu, şöyle devam etti:

"Fabrikadaki tüm üniteler birbiriyle uyum içinde çalışacak. Fiziksel proseslerden gelen sensör dataları sanal fabrika modeline ve simülasyona uygulanabilecek. Fabrikadaki siber fizik sistemler kendi kendine karar veren akıllı hale gelecek. Toplanan ve analiz edilen datanın gerçek zamanda işlenmesi mümkün olacak. Akıllı fabrikalarda, üretimde gerekli olduğu zamanda özgün iş yapan modüllerin değiştirilmesi ya da genişletilmesinde esnek adaptasyon sağlanacak."

Ömeroğlu, Endüstri 4.0 kavramının, robotlar ve akıllı makineler devrinin başlangıcı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnsanoğlu bir yandan makineleri insanlaştırmakta fakat diğer yandan kendisi de büyük bir hızla makineleşmeye doğru evrilmektedir. Robotların insan beyninden gelen radyo dalgalarıyla komut alacakları günlere doğru giden teknolojik gelişmeler sonucunda çok yakında sanayide geleneksel standart işçilik yerini, uzman üretim mühendislerine bırakmaya başlayacaktır. PLC yerini artık benzer özelliklerin dışında çok daha esnek kabiliyetlere sahip Programlanabilen Otomasyon Kontrolörü (PAC) ve Endüstriyel PC (IPC)'lere bırakmaktadır. 'Bir Adam Bir Makine' olarak da özetlenebilecek olan bu devrim, hedefte üretim bandı içindeki her bir birleşenin internet ağıyla birbirlerine uzaktan bağımsız yönetici bilgisayara bağlanması yoluyla üretimde hız ve esneklik sağlayacağı, maliyetleri ciddi oranda düşüreceği ve rekabet gücünü artıracağı öngörülmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.