Kocaeli

"Türkiye'de Engelli Gerçeği" eğitim semineri

13:21 13 Şubat 2016
"Türkiye'de Engelli Gerçeği" eğitim semineri

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi engellileri daha yakından tanıtmak ve yaşam boyunca karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak için "Türkiye'de Engelli Gerçeği" isimli eğitim semineri düzenledi.

Seminerde, Üsküdar Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Öztürk, engellilerin tarih boyunca karşılaştıkları sıkıntılar, toplumdaki yerleri ve onlar için yapılan hizmetler konusunda bilgi verdi.

Öztürk, burada yaptığı açıklamada, engellilerin davranışlarının sorgulamaya ve düzeltmeye kalkışıldığında çok agresif ve memnuniyetsiz insanlar görüldüğünü söyleyerek, buna sebep olan düşünce biçiminin öğrenmeye çalışıldığında onlara yardımcı olunduğunu vurguladı.

Yerel yönetimlerin engellilerle sağlıklı iletişim kurabilirlerse hükümetin yükünün hafifleyeceğini belirten Öztürk, engellilerin tarih boyunca karşılaştıkları sıkıntıları şu sözleriyle anlattı:

"Zeus bir gün toplamış kahinlerini demiş ki: 'Bu engelliler şu şu suçlardan dolayı cezalandırıldılar. Bunlara dünyada yardım edebileceklere de ben aynı cezayı vereceğim.' Kahinler de bu korkudan dolayı engellileri şehrin dışına itmişler. O zamandan beri engellilerin şehrin dışında yaşaması istenmiştir. Engelliler çok tanrılı dönemde şehrin dışında yalnızlığa ve ölüme terk edilmiştir. Hıristiyanlar da engellilerin lanetli olduğunu kabul etmiştir. Germen İmparatorluğu'nda engelli bir çocuğa sahip olan anne, baba ve büyük kardeşe engelliyi suda boğarak öldürme hakkı tanınmıştır. Sanayi devrimine kadar engelliler kirli işlerde çalıştırıldı."

Yapılan araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yaklaşık 8 milyon 431 bininin hayatını engelli olarak devam ettirdiğini dile getiren Öztürk, engellilerin yüzde 36'sının hiç okula gitmediğini, sadece yüzde 59'unun liseyi bitirdiğini belirtti.

2007 yılında Birleşmiş Milletler'de (BM) engelli haklarına dair bir sözleşmeye imza atıldığını anımsatan Öztürk, şunları söyledi:

"Türkiye engellilerle ilgili 50 maddelik sözleşmeyi uygulama kararı aldı. Sağlık, ulaşım ve eğitim gibi problemleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıldı. 5378 sayılı yasayla engellilere evde bakım parası ödenmeye başlandı. Şu anda 470 bin aileye engelli bakım parası ödeniyor. Bu Türkiye'de devrimdir. Sosyal devlet ilkesi adına inanılmaz bir adımdır"

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.