Kocaeli

Rekabet Kurumu Başkanı Torlak:

15:50 23 Şubat 2016
Rekabet Kurumu Başkanı Torlak:

Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, "Toplumsal ve kültürel yapısında rekabetin doğru ve etkili bir şekilde yapılmasına ilişkin çok sayıda değeri barındıran bir toplum olmamıza rağmen bir piyasa sisteminde rekabetçi ortamı oluşturma ve korumakta bizler de zorlanıyoruz" dedi.

Torlak, Kocaeli Sanayi Odası tarafından oda meclis salonunda düzenlenen Rekabet Hukuku Semineri'nin açılışında yaptığı konuşmada, rekabet şartlarının sağlıklı şekilde işlemesi için çaba gösterilmesinin piyasalar açısından önemli olduğunu söyledi.

Rekabetle ilgili genellikle yok edici, ezici ve horlayıcı tutum ve davranış kalıplarının akla gelmesinde, yaşanan örnekler ve hayatın gerçekliğinin oluşturduğu algılama biçiminin öne çıktığını dile getiren Torlak, hayatın her alanında ve özellikle piyasalarda rekabet adına ortaya konan ve sıkça karşılaşıldığı için normal olarak görülen bu gerçekliklerin, rekabeti doğal mecrasından uzaklaştırdığını anlattı.

Torlak, rekabetin başkalarını ezmeden, yok etmeye çalışmadan da gerçekleştirilebileceği algısına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Öyle olmasaydı bugün ahlaki bir ekonomiye, iş dünyasında ahlaki davranış kalıplarına ihtiyaç arttığından sık sık bahsedilmeyecekti. Gerçekten rekabetçi bir ekonominin ve gerçek anlamda rekabetçi kurumların daha başarılı olabileceği konularında makale ve kitaplar belki daha az yazılacaktı. Bütün bunlar bize rekabetçi ortam olmaksızın insanın ve şirketlerin yaşama şanslarının çok fazla olmayacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Torlak, şöyle devam etti:

Toplumsal ve kültürel yapısında rekabetin doğru ve etkili bir şekilde yapılmasına ilişkin çok sayıda değeri barındıran bir toplum olmamıza rağmen bir piyasa sisteminde rekabetçi ortamı oluşturma ve korumakta bizler de zorlanıyoruz. Zorlanma sebebimiz, tabii ki piyasaların küresel hale gelmiş olması ve piyasadaki kuralların sadece bir ülkenin sınırları içerisinde değil, küresel ölçekte gerçekleşiyor olmasından kaynaklanıyor. Bu noktada rekabetçiliği örseleyecek şekilde yerleşmiş piyasa şartları içinde çıkış da zor görünüyor. Son yıllarda iş ve meslek ahlakına daha fazla vurgu yapılıyor olması, ekonomilerin ahlaktan yoksun olmasıyla sonuçların daha da kötüye gitmesinin gündeme gelmesi, sağlıklı işleyen rekabetçi piyasaların oluşumunda unutulan değerlerin hatırlanmasına olan ihtiyacı da daha fazla hissettirmekte."

Ülke ekonomisinin bel kemiği olan KOBİ'lerin sağlıklı işleyen piyasa şartlarına ihtiyacı olduğuna dikkat çekenTorlak, "Bu işletmelerimiz yine sağlıklı işleyen piyasa şartlarının oluşumu ve korunması için de özenli davranmalıdır. Başka bir ifadeyle KOBİ'lere aynen insan ilişkilerinde geçerli olduğu gibi piyasalarda rakiplerine rekabet adına veya rekabet görüntüsü altında haksızlık yapılmamalı ve rakiplerinden gelecek haksızlıkları da doğal kabul etmemeli, gerekeni yapmaya çabalamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

- "Dünyayla rekabette en rekabetçi il Kocaeli"

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Kocaeli'nin dünyayla rekabet açısından en rekabetçi il olduğunu vurgulayarak, 260 yabancı sermayeli firmaya ev sahipliği yapmalarının bunun önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.

Rekabet gücüne ulaşmada teknolojik gelişmenin anahtar rol oynadığını dile getiren Zeytinoğlu, "Kocaeli Türkiye'nin 'yüksek teknolojili ürün gamıyla sanayi dönüşümü' hedefi için öncü ve model bir kenttir" diye konuştu.

Zeytinoğlu, Kocaeli'nin üniversite-sanayi işbirliğiyle ileri teknoloji kullanım perspektifine doğru hızla yol aldığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu yolda rekabet hukukunun da gözetilmesi öne arz ediyor. Rekabetçi piyasa yapısı, firmalarımızı pazar koşullarına göre kendilerini uyarlamaya yönlendiriyor. Bu sayede iş dünyası olarak değişen tüketici taleplerine cevap verme kapasitemiz güçleniyor. Burada, Rekabet Kurumu gibi denetleyici kurumların yanında iş çevrelerine de önemli sorumluluklar düşüyor. Oyunun kuralı dışında oynamaya çalışanlara gerekli uyarıların yapılmasından Rekabet Kurumu sorumluyken, oyunun nasıl daha iyi oynanabileceğini piyasa eylem ve açıklamalarıyla referans olarak gösterecek olanlar da firmalarımızdır."

Konuşmaların ardından, Rekabet Kurumu Başuzmanı Neşe Nur Onuklu ve Rekabet Kurumu Dışilişkiler Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali Arıöz tarafından, oda üyelerine yönelik "Rekabet hukukunun genel esasları" ile "KOBİ'ler ve rekabet hukuku" başlıklı sunum gerçekleştirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.