Kocaeli

Kocaeli merkezli "usulsüz dinleme" davası

14:01 21 Mart 2016
Kocaeli merkezli "usulsüz dinleme" davası

Kocaeli'de usulsüz dinleme iddiasına ilişkin ikisi tutuklu 13 emniyet mensubunun yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla 2 müşteki ve sanık avukatları katıldı.

Silivri Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan eski Kocaeli İstihbarat Şube Müdürü Özgür Nikbay, duruşmaya görüntülü sistem aracılığıyla bağlandı. Nikbay, hakkındaki iddianemeyi okuduğunu, İstanbul mahkemelerinde başka davaları olduğu için onlara hazırlanmak zorunda kaldığını, bu nedenle hazırlık yapamadığını belirterek, savunma yapmak için ek süre talep etti.

Duruşmada 2 polis memurunun "müşteki" olarak beyanları alındı.

Söz verilen müşteki Murat Aksoy, Körfez Kaymakamlığında polis memuru olarak çalıştığını ve emekli olduğunu anlatarak, "Cep telefonlarımın niçin dinlendiği konusunda bir bilgim yok. Sanıkları tanımıyorum. Sanıklardan şikayetçiyim ancak davaya katılmak istemiyorum." diye konuştu.

Müşteki Ferat Baloğlu ise 2010 yılında Kocaeli'ye atandığını, halen polis memuru olarak görev yaptığını söyleyerek, cep telefonun dinlendiğini, e-mail ve Facebook hesabının takip edildiğini, bunu karakola çağrıldığında öğrendiğini, sanıklardan şikayetçi olmadığını ve davaya katılmak istemediğini kaydetti.

Sanık avukatları da mahkeme salonunun fiziki şartlarının iyileştirilmesini, avukatların kullanması için salona masa ve bilgisayar ekranı konmasını talep etti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Muhiddin Paça, izin almaksızın sürekli müdahalede bulunduğu gerekçesiyle bazı sanık avukatlarını uyardı.

Paça, söz hakkı almaksızın sürekli zaptın tutulmasına müdahalede bulundukları, duruşma tutanağının yazılma imkanı kalmadığı, duruşma düzenini bozdukları gerekçesiyle sanık avukatları Sait Yılmaz, Yurtcan Yücel ve Ahmet Arslan'ı duruşma salonundan çıkardı.

Tutuksuz sanıklar ise usulsüz dinleme iddialarıyla ilgili evraklarda bulunan paraf ve imzaların aslını isteyerek, bilirkişi raporu ile imzaların kendilerine ait olup olmadığını tespit edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, gelecek celseye polis memuru müşteki Umut Bayram'ın zorla getirilmesi için yazı yazılmasına, sanıklar Metin Canbay ve Özgür Nikbay'ın savunmalarının hazır edilmesi için infaz kurumuna yazı yazılmasına, müşteki Rıdvan Demirel'in suçtan zarar görme ihtimaline binaen kamu davasına katılan olarak kabulüne karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İddianamede sanıklar, eski Kocaeli Valisi Ercan Topaca, eski MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, TV41 Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Turgun'un da aralarında bulunduğu 63 kişiyi usulsüz olarak dinlemekle suçlanıyor.

Sanıklara, "görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği, kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kayıt etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçlamaları yöneltiliyor.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.