Kocaeli

Dünyanın uçağına THY Teknik bakıyor

11:06 24 Mart 2016
Dünyanın uçağına THY Teknik bakıyor

KADİR YILDIZ/METİN GİRGİN - Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ Genel Müdürü Ahmet Karaman, "Dünya üzerinde THY Teknik AŞ'nin kalitesi biliniyor, en az 80 ülkenin ya uçağı ya da parçası bize bakıma geliyor." dedi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asıl görevlerinin THY filosunun bakımını yapmak olduğunu belirterek, filodaki 300 uçakla diğer ülkelerinden gelen uçakların bakımlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Geçen yıl 1,2 milyar dolar ciro yaptıklarını ifade eden Karaman, bunun 300 milyon dolarının yurt dışından gelen uçakların bakımından elde edildiğini bildirdi.

Karaman, dünyadaki 7'nci büyük uçak bakım merkezi konumunda olduklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"İdealimiz, 2023'e kadar dünyada ilk 5'e girmek. İlk 5'in üzerine çıkabilir miyiz? Çıkarız ama bu çok da ekonomik olmaz. Eskiden Rus uçakları bize bakıma gelirdi şimdi gelmiyor. Şimdi Endonezya uçaklarına bakıyoruz. Hindistan'da böyle bir şey var. Dünya üzerinde THY Teknik AŞ'nin kalitesi biliniyor, en az 80 ülkenin ya uçağı ya da parçası bize bakıma geliyor. İmalat sanayisinde son yıllara kadar bir iş gücümüz yoktu fakat son 3-5 yıldır koltuk ve uçak mutfağı imalatına başladık. Bu konuda Airbus ve Boeing'in imalatçılara sunduğu listede varız."

- "Uçakların uçuşa elverişlilik oranı yüzde 99,9"

Boeing ile çalışmalarının sürdüğünü ve yakında farklı imalat sektörlerine de gireceklerini anlatan Karaman, sektörde sertifikasyon sorunu bulunduğunu bildirdi.

Karaman, uçak imalatı yapılmadığı sürece yerlilik oranının düşük kalacağına değinerek, şunları kaydetti:

"Bunu yapabilecek kapasite var. Sanayinin bununla ilgilenmesi lazım. Bizim ana görevimiz THY uçaklarına bakmak. İmalatçı Amerikalı ve Avrupalı, onlar 'Uçaklarımıza şu standartta bakın' diyor, biz de bakıyoruz. Biz de teknik olarak uçakların ne kadar arıza yaptığı oranı var. Biz dünya ortalamasının üstündeyiz. Coğrafi nedenlerden dolayı da bu olabiliyor. Tropikal ülkelerde uçan uçakların başka sorunu var, bizim başka sorunumuz var ama imalatçılar tarafından takip edilen uçağın uçuşa elverişlilik oranı yüzde 99,9 civarında."

- "Yerli uçak, sanayiyi harekete geçirir"

THY Teknik AŞ'de 6 bin civarında personelin görev yaptığını ifade eden Karaman, 500 uçağa çıkacakları için şu anda ciddi oranda teknisyen alımı yaptıklarını söyledi.

Karaman, üçüncü meydanda aynı anda 40 uçağa bakım yapacak tesisleri bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"THY Teknik AŞ olarak 3'üncü havalimanına hazırız. Taslak projeleri çizdik, konsorsiyumdan yer teminini bekliyoruz. O kadar büyük tesisi bir anda bitiremeyeceğiz. Çünkü Atatürk Havalimanı'nı kapatmıyoruz. 2-3 sene içinde şimdiki tesisimiz 40 uçaklık, ilave olarak 40 uçaklık bir tesis daha yapacağız. Yerli uçak da gündemde, biz burada çok da içinde olamıyoruz. Biz havayolu bakım şirketiyiz. Biz sanayiyi yönlendirmeye çalışıyoruz ama işin asıl yürütücüsü Savunma Sanayii Müsteşarlığıdır. Hava aracı bakımı da yapıyoruz. Askeriyenin radar uçaklarının bakımını yapıyoruz. Yerli uçağın olması sanayinin her tarafını harekete geçirir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.