Kocaeli

Doğa Sporları Turizm Çalıştayı

16:38 27 Nisan 2016
Doğa Sporları Turizm Çalıştayı

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, ilçenin Türkiye'de kaliteli yatak sayısı en hızlı gelişen yerlerden biri olduğunu belirtti.

Kartepe Belediyesi tarafından bir otelde düzenlenen Doğa Sporları Turizm Çalıştayı başladı.

Çalıştayın açılışında konuşma yapan Belediye Başkanı Üzülmez, Kartepe'nin bireysel ve takım olarak profesyonel ve amatör birçok sporun yapıldığı bir ilçe olduğunu söyledi.

Üzülmez, Kartepe'nin hem otomobil, at, su kayağı, bisiklet ve motokros gibi profesyonel yarışların hem de balık tutma, kar kayağı, su kayağı, yamaç paraşütü ve trekking gibi amatör sporların aynı anda yapıldığı nadide bir ilçe olduğunu ifade etti.

Belediye olarak bu sporların gelişmesi adına önemli çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Üzülmez, "Kartepe'nin iki yıldır üzerinde çalıştığımız turizm master planını sona erdirdik. Artık Kartepemiz turizmle öne çıkacak, turizm yatırımlarının teşvik edildiği bir bölge olarak planlarda yer alacak." diye konuştu.

Üzülmez, Kartepe'nin son iki yılda ciddi anlamda turizm yatırımı çektiğini belirterek "Kartepe, Türkiye'de son iki yılda otel, motel ve butik otel anlamında kaliteli yatak sayısı en hızlı gelişen ilçelerden biri oldu." dedi.

- "Kartepe muazzam bir potansiyele sahip"

Açılışın ardından gerçekleştirilen oturumda konuşan Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Sami Mengütay, Kartepe'nin doğa sporları turizminde muazzam bir potansiyele sahip olduğunu, su sporlarının da bunlar arasında önemli bir yeri bulunduğunu kaydetti.

"Kartepe'de bir an önce kano ve kürek parkurunun faaliyete geçirilmesi gerekiyor." diyen Mengütay, eğer böyle bir parkur faaliyete geçerse burada milli takımın kamplarının yapılacağını, uluslararası yarışmaların organize edilmesinin mümkün olacağını vurguladı.

- "Mısır'ın sadece dalıcı turist sayısı 7 milyon"

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen de Kocaeli'nin amatör spor branşlarına en fazla destek veren illerin başında geldiğini ve amatör sporlara destek bakımından örnek bir il olduğunu söyledi.

Spor ve turizmin birbiriyle ilişkisi bulunduğunu, sualtı sporlarının ise bunun başında geldiğini ifade eden Özen, "Sadece Mısır'ın dalıcı turist sayısı 7 milyonu aşıyor. Bu rakamı Türkiye'nin 30 milyonluk toplam turist sayısıyla kıyasladığımızda spor turizminin ne kadar önemli olduğunu kolaylıkla mukayese edebiliriz. Bizim öyle tropik denizlerimiz yok ama bizim de artılarımız var. Biz de bunlardan ders çıkartıyoruz. Turizme çok büyük bir katkıdır, dalış sporu." şeklinde konuştu.

- "Yöre halkına anlatılmalı"

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca da Türkiye'nin doğa sporlarındaki potansiyelinin farkına yeni vardığını kaydetti.

Doğa turizmini geliştirebilmek için öncelikle yöre halkına bunun getirisinin doğru bir şekilde anlatılması gerektiğini dile getiren Karaca, şunları kaydetti:

"İlk federasyon başkanı olduğumda Türkiye'de kimse dağcılık sporunu bilmiyordu, vatandaşlar bizi turist sanıyordu. Bunun üzerine yönetimdeki arkadaşlarıma 'Bundan sonra eğitim ağırlıklı çalışmalar yapacağız ve her faaliyetin başladığı yerleşim merkezinde Atatürk Anıtı'na kadar yürüyeceğiz ve yöre halkına da kim olduğumuzu ve niye geldiğimizi anlatacağız' dedik ve bunda da başarılı olduk. 1998'de Türkiye'deki lisanslı dağcı sayısı 919'du, bugün 40 bin dağcımız var. O gün 45 aktif kulübümüz vardı, bugün bin 60 kulübümüz var. O zamanlar sadece 23 ilde aktiftik, bugün tüm illerimizde dağcılık faaliyetleri yapılıyor. Bu uygulamadan anlıyorum ki gerçekten yapılan işi halkla paylaşmak gerekli."

Oturumun ardından konuşmacıları plaket takdim edildi. Daha sonra katılımcılara ilçedeki turizm alanlar gezdirildi.

Çalıştay yarın, Kartepe'de doğa sporları turizminin geliştirilmesi adına hangi çalışmaların yapılması gerektiği konusundaki görüşlerin paylaşılacağı oturumların ardından sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.