Kocaeli

Fedakar anne ömrünü engelli 4 evladına adadı

12:38 07 Mayıs 2016
Fedakar anne ömrünü engelli 4 evladına adadı

METİN GİRGİN - Kocaeli'de 70 yaşındaki fedakar anne Hatice Uğurlu, "Friedreich ataksisi" (sinir sisteminde ilerleyici hasara neden olarak, yürüme bozukluğu ve konuşma yetisinin yitirilmesi hastalığı) nedeniyle çocuk yaşta yürüme yetisini kaybeden ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan biri ikiz 4 engelli çocuğunun her türlü ihtiyacını özveriyle gideriyor.

İzmit ilçesi Sanayi Mahallesi'nde yaşamını sürdüren Baki ve Hatice Uğurlu çiftinin 4 çocuğunun durumu, yakalandıkları amansız hastalık nedeniyle yürekleri burkuyor.

Çocukluk döneminde "Friedreich ataksisi"ye yakalanmalarının ardından 27 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşamını sürdüren ve görme yetilerini kaybeden ikizler Serkan (40) ve İbrahim Uğurlu (40) ile kardeşleriyle aynı kaderi paylaşan Yıldız (42) ve Arzu Uğurlu (28), 70 yaşındaki annelerinin kendilerine bebek gibi bakması sayesinde hayata tutunuyor.

Uğurlu, eşinin de yardımıyla yemeklerini yedirdiği çocuklarının kıyafetlerini değiştiriyor, banyolarından yataklarına yatırılmasına kadar her türlü gereksinimlerini karşılıyor.

Anne Uğurlu, AA muhabirine, çocuklarının sağlıklı doğduğunu, herhangi bir ateşli hastalık geçirmediklerini ancak 13-15 yaşlarında bu hastalığa yakalandıklarını söyledi.

İkiz çocuklarının hastalığını, ortaokula giderken beden eğitimi öğretmenlerinin fark ettiğini anlatan Uğurlu, kızı Arzu'nun lise 1. sınıfa giderken,Yıldız'ın ise 22 yaşında amansız hastalığa yakalandığını, doktorlara göstermelerine rağmen rahatsızlığın her geçen gün ilerlediğini aktardı.

Çocuklarının başından bir an olsun hiç ayrılmadığını, bir bebek gibi sürekli ilgilendiğini ve ihtiyaçlarını karşıladığını ifade eden anne Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklarımın altlarını bezliyorum. Başlarından hiç ayrılmıyorum. Bulaşıklarını, çamaşırlarını yıkıyorum. Yemeklerini ben yediriyorum. Kızlar da öyle, ellerinde denge yok üstlerine döküyorlar. Çocuklarımın yıllardır çamaşırlarını değiştiriyorum, altlarını temizliyorum, yemeklerini yediriyorum. Bebek gibi bakıyorum. Yetişkin olduklarından onları kaldırmaktan bel fıtığı oldum. Zor yürüyorum evin içinde ama yine de evlatlarımın her ihtiyacını karşılamaya çalışıyorum. Eşimde elinden geldiğince yardımcı oluyor."

Hatice Uğurlu, bu tür engelli çocuklarına bakmayan, ilgilenmeyen anne babaları duyduğunu, onları kınadığını vurgulayarak, " Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden geldiler. '4 çocuk size fazla, bakamazsınız. İkisini bize verin, bakalım'' dediler. Kabul etmedim. Hiç şikayet etmiyorum. İnsan kendi çocuğundan şikayetçi olur mu. Allah verdi." ifadesini kullandı.

-"Annemden Allah razı olsun"

Yıldız Uğurlu da 4 kardeş aynı hastalığa yakalandıklarını belirterek 70 yaşına gelen anne ve babasının halen kendilerine baktığını dile getirdi.

Annesine yardımcı olacak bir bakıcıya ihtiyaç duyduklarını anlatan Uğurlu, "Devletimizden bir yardımcı, bakımcı vermesini istiyoruz. Engelli çocuğu olan annelerin durumu çok zor. Biz ağır durumdayız. Annemden Allah razı olsun." dedi.

Hastalığı nedeniyle konuşmakta zorluk çeken ikizler Serkan ve İbrahim de annelerini çok sevdiklerini ifade ederek fedakar kadının Anneler Günü'nü kutladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.