Kocaeli

Sanayi üretim endeksinin yankıları

09:35 10 Mayıs 2016
Sanayi üretim endeksinin yankıları

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'de sanayileşme oranının artırılmasıyla sürdürülebilir büyümenin yakalanabileceğini bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mart ayında sanayi üretimindeki artışı değerlendirdi. Hafif bir yavaşlamaya rağmen mart ayında yüzde 2,9 olarak gerçekleşen sanayi üretimindeki büyümeyi olumlu karşıladıklarını belirten Zeytinoğlu, yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimindeki büyümenin ortalama yüzde 4,8 arttığını gördüklerini vurguladı. Zeytinoğlu, geçen yılın ilk çeyreğinde ise bu artışın yüzde 1,2 olduğunu hatırlattı.

Zeytinoğlu, sanayideki bu büyüme rakamının ilk çeyrek büyümesine olumlu yansıyacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Ve geçen yılın ilk çeyreğine oranla daha fazla bir büyüme gerçekleştireceğimizi bekliyoruz. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine baktığımızda, 2016 yılı mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ara malı imalatı sektörü endeksinin yüzde 2,7, imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin yüzde 2,6 arttığını görüyoruz. Ülkemizde sanayileşme oranının artırılması ile sürdürülebilir büyüme yakalayabiliriz. Üretim artışı, bu yıl büyümeyi daha çok uyaracak."

Kocaeli'nin dış ticaret rakamlarına da değinen Zeytinoğlu, "Kocaeli gümrüklerinden aldığımız rakamlara göre nisan ayında ilimiz sanayi kuruluşlarının ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 azalarak 1,3 milyar dolar ve ithalatı ise yüzde 9,8 azalarak 3,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılın başından itibaren artış eğiliminde olan Kocaeli ihracatının tekrar yükselişe geçmesini ve ihracattaki artışın süreklilik kazanmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.