Kocaeli

"İnsan beyninde saniyede 11 milyon bit veri akıyor"

15:43 20 Mayıs 2016
"İnsan beyninde saniyede 11 milyon bit veri akıyor"

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, "İnsan beynine bilgisayar terimiyle saniyede 11 milyon bit veri akıyor, ancak gelen verinin 40 bitlik kısmıyla uğraşabiliyoruz." dedi.

Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen 8. Kocaeli Kitap Fuarı'nda "Beynimizin Gizemli Yetenekleri" başlıklı bir söyleşi gerçekleştiren Canan, insan beyninin özellikleriyle ilgili bilgi verdi.

"Beyin hakkında hiçbir şey bilmiyoruz" diyen Canan, "Beyin evrendeki en kompleks yapı. Dünyada 8 milyar beyin var ve hepsi birbirinden tamamen farklı" diye konuştu.

Prof. Dr. Canan, "İnsan beynine bilgisayar terimiyle saniyede 11 milyon bit veri akıyor, ancak gelen verinin 40 bitlik kısmıyla uğraşabiliyoruz. Bugün bir web siteden okuyup öğrendiğimiz bilgi, Orta Çağda yaşayan bir insanın ömür boyu öğrendiğine eş değer." ifadelerini kullandı.

- İnsan çevresini değiştirmeye çalışıyor

İnsanın doğduğu zaman ne iş yapmayacağını bilmeyen tek organının beyin olduğuna dikkat çeken Canan, şöyle konuştu:

"Yeni doğan bebekler, ilk aylar çevredeki yapıyı gözlemleyerek tanıyor. Çocukların öğrenmesi için sosyal etkileşim çok önemli. İlk 18 ayda annenin tepkisi çocuğun gelişimi için çok önemli. Sosyal hayatta öğrendiklerimizin yüzde 90'ını başkalarını aynalayarak öğreniyoruz. Yani taklit ediyoruz. Çocuğumuz da aynısını yapıyor, bizi taklit ediyor."

Canan, insan organizması dışında hiçbir organizmanın çevresini değiştirmek zorunda olmadığını, diğer canlılar çevreye uyum sağlarken insanın çevresini değiştirmeden yaşayamayacağını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.