Kocaeli

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

18:10 02 Haziran 2016
Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararı

Kocaeli ve Bartın'da bazı sivil toplum kuruluşları, Alman Federal Meclisinin, Ermeni iddialarını tanıyan kararına tepki gösterdi.

Kocaeli İnsan Hakları Savunucuları Derneği (İHSD) Başkanı Ali Akbaş, Alman Federal Meclisinin aldığı kararı tarihi gerçeklerden uzak, siyasi bir karar olarak nitelendirdiklerini ve kararı şiddetle kınayarak kabul etmediklerini belirtti.

İnsan hakları açısından sicili bozuk Almanya ve batılı ülkelerin, hangi dilden ve hangi ırktan olursa olsun darda kalanlara her zaman yardım elini uzatan Türkiye'yi soykırımla suçlamayacaklarını, alınan kararın hiçbir hukuki bağlayıcılığının olmadığını belirten Akbaş, "Kendi geçmişinde Afrika'da ve dünyanın başka yerlerinde, soykırım gibi insanlık suçu olan, birinci, ikinci dünya savaşlarına milyonlarca insanı katleden, kendi tarihlerinde başka halklara soykırım uygulayan batılıların aldıkları bu karar, insan hakları açısından kabul edilemez. Her halkın, devletin kendini meşru savunma hakkı vardır. Batılı güçlerin ve Rusların kışkırtmasıyla Osmanlı'ya saldıran Ermeniler karşısında her devlet gibi dönemin hükümeti de kendini ve halkını meşru savunma hakkını kulanmıştır." ifadelerini kullandı.

Ermenilerin, Osmanlı devleti toprakları içinde 600 sene boyunca huzur içinde yaşadıklarına dikkat çeken Akbaş, şunları kaydetti:

"Osmanlı isteseydi 600 sene içinde o coğrafyada bir tane Ermeni bırakmazdı. Fakat bizim sicilimiz batılı emperyalistler gibi bozuk değildir. Kendilerinin başka halklara yaptığı soykırımlar bizim tarihimizin hiçbir döneminde olmamıştır. Biz daima insanlara insanca yaklaştık, bu soykırım tasarılarını gündeme taşıyanlar gibi insanları sömürmedik, soykırım yapmadık, katletmedik. Ermeni soykırımını ikide bir gündeme taşıyanların, öncelikle kendi tarihleri ile yüzleşerek, atalarının insanlığa yaptığı soykırım ve vahşetlerin hesabı vermesi ve insanlıktan özür dilemesi gerekir. Haçlı dayanışması içinde siyasi ve maksatlı alınmış bu kararı kınıyor ve insanlık adına kabul edilemez buluyoruz."

- Bartın

İHH İnsani Yardım Vakfı Bartın Temsilcisi Selami Ünsal, kararın sadece Türkiye-Almanya ilişkilerine değil, aynı zamanda Almanya'nın uluslararası itibarına da zarar vereceğini söyledi.

Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararı şiddetle kınadıklarını ve hukukla bağdaşmayan tasarıyı reddettiklerini belirtti.

Kasıtlı ve art niyetli alınan karara Türkiye ve İHH olarak sessiz kalmayacaklarını ifade eden ve vatandaşları Alman mallarını boykot etmeye çağıran Ünsal, şöyle konuştu:

"Türkiye ile Ermenistan arasında uzun süredir tartışma konusu olan ve tarihçilere bırakılması gereken konu hakkında başka ülkelerin dışarıdan müdahil olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu millet sürekli temcit pilavı gibi önüne konulan sözde soykırım yalanlarından bıkmıştır. Hiçbir ülkenin tarihimizi tahrif etmeye hakkı yoktur. Kimse olmamış bir hadiseyi olmuş gibi göstererek asırlardır insanlığa huzur ve saadet getiren bu milletin evlatlarını töhmet altında bırakmasın. Mensubu olduğumuz medeniyetin lugatında soykırıma yer yoktur. Bizler 72 milleti bağrımızda barındıran ve dünyanın dört bir tarafına medeniyet götürmüş bir milletin evlatlarıyız. Tarih boyunca hiçbir millete ırkından, dininden, kökeninden dolayı soykırım yapmış millet değiliz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.