Kocaeli

12. Uluslararası Nanobilim ve Nanoteknoloji Konferansı

13:44 03 Haziran 2016
12. Uluslararası Nanobilim ve Nanoteknoloji Konferansı

12. Uluslararası Nanobilimi ve Nanoteknoloji Konferansı, Gebze Teknik Üniversitesinin (GTÜ) ev sahipliğinde 15 ülkeden 500 katılımcıyla başladı.

Darıca ilçesindeki bir otelde düzenlenen konferansta konuşan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, "nano" kelimesinin birçok disiplini ilgilendirdiğini söyledi.

İnsanoğlunun, yaradılışının gereği olarak yaşadığı evreni, eşyayı ve bunların sırlarını anlamak için gayret sarf ettiğini ifade eden Görgün, yapılan bu faaliyetlere bilim adı verildiğini kaydetti.

Görgün, bilim ve teknolojinin geldiği bu noktada, nanobilim ve nanoteknolojinin ortaya çıktığını dile getirerek, "İnsanoğlu, malzemenin özelliklerini sürekli keşfetti. Keşifleri ise hep yeni yeni icatlar takip etti. Malzemeyi büyük parçalar halinde inceledi. Malzemeyi küçülterek inceledi. Mikro boyutta yaptı, teknoloji geliştirdi ve adına 'Mikro teknoloji' dedi. Maddenin boyut ve quantum etkilerini anladı. Maddeyi nano boyutlara indirerek inceledi, bunları endüstriye uyguladı ve nanoteknolojiyi ortaya çıkardı." şeklinde konuştu.

- "Endüstri 4.0'ın altında nanoteknolojik gelişmeler yer alıyor"

Nanoteknolojiyle üretilen pek çok katma değeri yüksek ürünün, günlük hayatın vazgeçilmezi haline geldiğini anlatan Görgün, "Uygulanabilir teknolojinin bazı alanlarda moleküler seviyeye indiğini hatta atom seviyesine indiğini ve ineceğini tecrübe edeceğiz. Nanoteknoloji, moleküler teknoloji ve atom teknolojisiyle ürünleriyle günümüzde ve yakın gelecekte yer alacak." ifadesini kullandı.

Görgün, ülke milli gelirinin artması için katma değeri yüksek nanoteknolojiye dayalı ürün ihracatının gelişmesi gerektiğini belirterek, son dönemde dünya ve Türkiye'de konuşulan "Endüstri 4.0"ın altında nanoteknolojik gelişmeler yer aldığını bildirdi.

GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Aktaş da nanoteknolojide yapılanların ilk zamanlar hayal edilemediğini ifade ederek, bugün cihazların metrenin milyarda biri boyutundaki maddeleri kontrol edilebildiğini söyledi.

Aktaş, bu nedenle malzemelerin çok fonksiyonlu hale geldiğini vurgulayarak, "Bu teknolojinin önü açık, başka teknolojinin uygulanması ve araştırma anlamında verimli bir alan. Sadece nano parçalar, alanlar enerji, sağlık, biyoloji, temel bilimler, elektronik, tıp ve çevre alanlarında kullanılıyor." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.