Kocaeli

Enflasyon rakamlarının yankıları

17:32 03 Haziran 2016
Enflasyon rakamlarının yankıları

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) düşüşten memnun olduklarını bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Mayıs ayı yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 6,58 olarak beklentilerin altında gerçekleştiğini vurgulayan Zeytinoğlu, ocak ayından bu yana düşüş eğiliminde olan Yurt İçi Üretici Fiyatlarının (Yİ-ÜFE) ise mayıs ayında yükselerek yüzde 3,25 olduğunu belirtti.

Zeytinoğlu, Yİ-ÜFE'in yükseliş eğilimine döndüğü taktirde uzun vadede TÜFE'ye yansıyacağını aktararak, "Mayıs ayı yıllık tüketici enflasyonu yüzde 6,58 olarak beklentilerin altında gerçekleşti. Ocak ayından bu yana düşüş eğiliminde olan Yİ-ÜFE ise mayıs ayında yükselerek yüzde 3,25 oldu. Bunda kur artışının etkisi olabileceğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Yİ-ÜFE'nin aylık bazda en yüksek artışın kok ve rafine petrol ürünlerinde gerçekleştiğini bildiren Zeytinoğlu, "ÜFE’ye etki eden alt sektörler incelendiğinde, bir önceki aya göre yüzde 14,58 artış ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 10 artış ile ham petrol ve doğalgaz ve yüzde 5,93 artışla ana metaller alt sektörlerindeki artış gözlenmektedir. Ana sanayi gruplarında ise en fazla artış ara mallarında gerçekleşmiştir. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme, giyim eşyası ve kağıt ürünleri endeksleri ise bir önceki aya göre düşüş gözlemlenen alt sektörlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, TÜFE'deki yatay seyri memnuniyetle gördüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"TÜFE'de ana harcama grupları incelendiğinde, en fazla düşüş gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde görülürken en yüksek artış ise mevsimsel olarak giyim ve ayakkabı kaleminde gözlemleniyor. Enflasyonun aşağı çekilmesi hükümet hedeflerinde de var. Bu yılın başından itibaren baktığımızda TÜFE'nin yüzde 9,5 seviyelerinden yüzde 6,5 seviyelerine indiğini memnuniyetle görüyoruz. Mayıs ayında enflasyon yatay seyrine devam etti. Temennimiz TÜFE'nin bu olumlu seyirde devam ederek buradaki düşüşün kalıcı olması yönündedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.