Kocaeli

Türkiye yüzde 4,8 büyüdü

15:13 10 Haziran 2016
Türkiye yüzde 4,8 büyüdü

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,8 büyümesini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Büyümenin ağırlıklı olarak iç tüketimden geldiğini gördüklerini belirten Zeytinoğlu, "Sürdürülebilir büyümenin ihracata dayanması Türkiye ekonomisi için daha sağlıklı olacaktır. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği büyüme performansını olumlu değerlendiriyoruz. Bu yıl da komşu ülkelerle olumsuzluklar devam ediyor. Dolayısıyla ihracat performansımız bu yıl da istediğimiz düzeyde değil. Yılın ilk çeyreğinde iç tüketim ve devlet harcamalarıyla büyüdüğümüzü görüyoruz. Bunun sürdürülebilir olması için büyümeye ihracat katkısının daha fazla olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, 2016 yılının ilk çeyreğinde imalat sanayinin yüzde 5,9 ve hizmetler sektörünün yüzde 5,1 büyüdüğüne dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Diğer taraftan hizmetler sektörünün alt sektörü olan konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri yüzde 1,2 küçüldü. Oysa geçen yıl yüzde 5 büyümüştü. Yaz aylarında buradaki küçülme devam edebilir. Mal ve hizmet ihracatının GSYİH’ye katkısı hala yetersiz. Harcamaların büyümeye katkısında bir artış görüyoruz. Mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı geçen yıl eksi iken bu yıl yüzde 2,4 oldu. Diğer taraftan hane halkı nihai tüketim harcamaları yüzde 6,9 ve devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 10,9 arttı. İhracatın katkısının artması daha yerinde olacak. Yıllık cari açık, geçen yıl temmuz ayından bu yana kesintisiz düşmeye devam ediyor, ancak yaz aylarında turizm gelirlerinin yetersiz olması bu düşüşü durağanlaştırabilecektir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.