Kocaeli

Karadeniz'de "rip akıntısı" uyarısı

13:13 03 Temmuz 2016
Karadeniz'de "rip akıntısı" uyarısı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Kocaeli Sahilleri Su Kazalarını Engelleme Merkezi (KOSKEM), Karadeniz'de sıkça yaşanan rip akıntısına (çeken akıntı) dikkat edilmesi uyarısında bulundu.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Karadeniz'in birçok sahilinde kuvvetli rüzgarın etkisiyle meydana gelen rip akıntılarında akıntıya kapılan vatandaşların öncelikle sakin olmaları gerektiği belirtildi.

Rip akıntısının insanı dibe çekmeyip sahilden açığa sürüklediğine dikkat çekilen açıklamada, "Kişi akıntıya kapıldığında sahile doğru yüzerek kendini yormamalı. Akıntıya kapılanlar, akıntının kendisini götürmesine bir süre izin vermeli. Akıntı zayıfladığında sahile doğru değil akıntının sağ veya soluna doğru kıyıya paralel yüzülmeli. Boğulma riski altında olduğunuzda su üstünde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, yüzme bilmeyen vatandaşların cankurtaran olmayan yerlerde denize girmemeleri gerektiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:

"Tanımadığımız bir suda tek başınıza yüzmeyiniz. Yüzmeye beraberinizde getirdiğiniz çocuklarınızı asla yalnız bırakmayınız. Zeminini bilmediğiniz bir suya tepe üstü atlamayınız. Dalgalı havalarda ve rüzgarın kuvvetli olduğu zamanlarda denize asla girmeyiniz. Deniz yatağı ve deniz simidi gibi içi hava doldurulmuş plastik yüzücülere güvenmeyiniz. Boğulmakta olan ve çırpınan birini gördüğünüz zaman, bu konuda tecrübeniz yoksa kurtarmak için gitmeyiniz. Görevlilerin ve cankurtaranların uyarı ve ikazlarına mutlaka uyunuz. Alkollü denize ve suya asla girmeyiniz. Yemek yedikten hemen sonra denize girmeyiniz. Dibini görmediğiniz sulara girmeyiniz. Kendinizi iyi hissetmediğiniz zaman suya girmeyiniz. Suda iken hafif baş dönmesi hissettiğinizde hemen sudan çıkınız. Kayalık bölgelerden asla denize atlamayınız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.