Kocaeli

Kocaeli'de "Hoca Ahmet Yesevi" anılacak

11:52 28 Şubat 2017
Kocaeli'de "Hoca Ahmet Yesevi" anılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Hoca Ahmed Yesevi’nin "Bestelenmiş Hikmetler Konseri" düzenlenecek.

Belediyeden yapılan açıklamada, Türk-İslam kültürünün mimarı Hoca Ahmed Yesevi'nin çok özel bir etkinlik ile anılacağı belirtildi.

Türk irfanının piri Yesevi'nin eserlerinin, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çok özel bir çalışmayla bestelendiği vurgulanan açıklamada, Kalan Müzik’in katkılarıyla hazırlanan ve ilk kez bestelenen 15 eserin, 3 Mart Cuma günü saat 19.30'da Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek "Sevda-yı Muhammed" etkinliğinde seslendirileceği bildirildi.

"Sevda-yı Muhammed" albümünün lansmanı niteliği taşıyan konsere katılanlara, Orta Asya'nın iklimini yansıtan çok özel tasarımlı bir kitap ve konserde seslendirilecek eserlerin yer aldığı CD'nin hediye edileceği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İçinde ilk kez bestelenen eserlerin yer aldığı CD ve bu değerli kitap, özel koleksiyonların nadide eserleri arasında yer alacak. Hoca Ahmed Yesevi'nin maneviyatına uygun olarak organize edilen gecede ise ilk kez seslendirilecek eserlerin yanı sıra ilahiler, deyişler ve zikirler okunacak. Kadim geleneğimizin günümüze yansımasının en güzel örneklerinden birini teşkil edecek etkinlik için Kalan Müzik tarafından Hoca Ahmed Yesevi'ye ait hikmetlerden oluşan ve ilk kez icra edilecek 15 özel beste hazırlandı. Sevda-yı Muhammed etkinliğinde Hoca Ahmed Yesevi, hikmetlerinden oluşan çok özel bu eserler, salalar, nefesler ve ilahilerle anılacak. Genel sanat yönetmenliğini Murat Özer'in üstlendiği bu manevi şölenin epik anlatımını Emin Olcay, hikaye sunumunu ise Cemalettin Tül üstlendi. İbrahim Suat Erbay ve İrfan Gürdal tarafından 15'i bu program için özel olarak bestelenmiş 16 eser ilk kez seslendirilecek."

Açıklamada, özel tasarlanmış kitabın, Türk dili, Türk edebiyatı ve Türk kültürü tutkunlarının yıllarca okuyacağı bir eser niteliği taşıdığına işaret edilerek, "Kitapta Divan-ı Hikmet'ten örnekler, Yesevilik ve Horasan Erenlerini anlatan bilgiler, Hoca Ahmed Yesevi ile ilgili yazılmış ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış makaleler, Türkistan'dan kopup gelen motifler ile gerçek adı Ahmet bin İbrahim bin İlyas Yesevi olan, Piri Sultan, Hoca Ahmet, Kul Hace Ahmet isimleriyle de tanınan Hoca Ahmed Yesevi'ye ait mühür ilk kez yayınlanacak." ifadesi kullanıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.