Kocaeli

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

21:35 04 Mart 2017
Maliye Bakanı Ağbal: (2)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bugün Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirme yaparken iki şeyi hep söylüyoruz; güçlü bir kamu maliyemiz var, güçlü bir bankacılık sistemimiz var. Bunlar bir ülkeye ilişkin risk algısı oluşturulurken, en önde bakılan konular. Bunları sıkı bir şekilde takip etmemiz lazım. Diğer taraftan kamu harcamalarının kalitesini arttırmamız lazım. Dolayısıyla, dolaylı vergilere dayalı bir vergi sisteminden ne yapıp edip dolaysız vergilere dayalı bir vergi sistemine geçmemiz lazım." dedi.

Ağbal, Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ziyaretinde yaptığı konuşmada, yaptıkları çalışma ve teşvikleri katılımcılara aktardı.

Ekonomi perspektifinden baktıklarında anayasa değişikliğini, ekonominin ileriye gitmesini sağlayacak yapısal bir reform olarak gördüklerini ifade eden Ağbal, demokrasi ve hukuk devletinin güçlenmesine çok önem verdiklerini söyledi.

Bakan Ağbal, bu konuda reformlardan bahsederek, şöyle devam etti:

"Kamu yönetimi reformu çok önemli. Bugün kamu yönetiminde bürokrasiyi azaltmazsak, kamu yönetimini sadeleştirmezsek, yetkileri merkezden aşağıya indirmezsek bizim ülke olarak kalkınmamız zor olacak. Onun için kamu yönetimini baştan aşağı, yeni baştan, vatandaşı merkeze alarak, yatırımcıyı, işletmeyi merkeze alarak yeniden konumlandırmamız lazım. Vatandaşın talebine uygun bir kamu yönetimi anlayışını yerleştirmemiz lazım. Katma Değer Vergisi ile (KDV) ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu KDV konusunda radikal, sistemi temelden değiştiren düzenlemelere önümüzdeki dönemde imza atacağız."

- "Bütçemizin iki yakası bir arada"

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracata destek olan ülkenin eğitim, sağlık ile altyapı bakımından gelişmesini sağlayacak harcamalara önem vermeleri gerektiğini ifade eden Ağbal, önümüzdeki dönemde kamu maliyesinde çok güçlü bir bütçe performansını zaten yakalamış durumda olduklarını belirterek, şunları kaydetti.

"Bugün bütçemizin iki yakası bir arada. Bütçe açıklarımız son derece düşük düzeyde. Türkiye'nin son 5 yılının ortalama bütçe açığı oranı yüzde 1. Herkes gıptayla bakıyor Türkiye'deki bütçe açığına. Normalde global krizden sonra birçok ülkenin bütçe açıkları yüzde 3-5'lere çıktı. Kamu borcunun milli gelire oranı bugün yüzde 27. OECD ülkelerindeki kamu borcunun milli gelire oranı ortalama olarak yüzde 90'larda yüzde 100'lerde. Dolayısıyla kamu maliyemizin nicelik oranı durumu çok iyi. Bugün Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirme yaparken iki şeyi hep söylüyoruz; güçlü bir kamu maliyemiz var, güçlü bir bankacılık sistemimiz var. Bunlar bir ülkeye ilişkin risk algısı oluşturulurken en önde bakılan konular. Bunları sıkı bir şekilde takip etmemiz lazım. Diğer taraftan kamu harcamalarının kalitesini arttırmamız lazım. Dolayısıyla, dolaylı vergilere dayalı bir vergi sisteminden ne yapıp edip dolaysız vergilere dayalı bir vergi sistemine geçmemiz lazım. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele milletçe hepimizin sahip çıkması gereken bir görevdir. Bunu da hep beraber yapacağız."

- "Endişe etmeyin, güçlü bir Meclis olacak"

Ağbal, 16 Nisan'da herkesin kendi anlayışı ve fikrine göre bir karar vereceğini belirterek, milletin sözünün her şeyin önünde geleceğini belirtti.

Referandumun milletin birliğine, beraberliğine ve kardeşliğine hizmet etmesini dileyen Ağbal, demokrasi şöleni içinde bu süreci geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

Ağbal, vatandaşlara yaptıkları değişiklikleri anlatacaklarını ifade ederek, "Bu düzenlemenin ülkemiz, milletimiz, ülkenin kalkınması ve ekonomi için yararlı olduğunu düşünüyorum. Özellikle ekonomi alanında önümüzü açacağını düşünüyorum. Güzel bir Türkiye, daha güçlenen bir Türkiye arzu ediyoruz." dedi.

Parlamenter sistemde Meclisin yasa yapma gücü, kabiliyeti ve kapasitesinin son derece düşük olduğunu anlatan Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mevcut sistem, yasama konusunda adeta Meclisin kendisini devre dışı bırakmış durumda. Beklenen şu, hükümet bütün sorunları tespit edecek, çalışmaları yapacak, çözümleri üretecek, Meclis sadece bunları onaylayacak. Onun için özellikle Meclisin içerisinde yasa yapma kapasitesi, idari kabiliyeti son derece düşük tutulmuş. Halbuki yeni geçeceğimiz sistem bunu tersine çevirecek. Yeni sistemde iç tüzükte, Meclisteki komisyonların yapılarında değişiklikler yapılacak. Plan ve Bütçe Komisyonunun arka planında 100 tane uzman çalışacak. Yasa yapma yetkisi gerçek manada Meclise ait olacak. Yeni sistemde milletvekili sahada vatandaşın sorunlarına temas edecek, dinleyecek, onu getirecek, yanındaki, komisyonlardaki uzmanlarla çalışacak ve onu yasa haline getirecek. Parlamenter sistemde sanıyoruz ki güçlü bir yasama organı var. Yok arkadaşlar..."

Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonunda çalışan 6 uzmanı tanıdıklarını ifade ederek, "Sadece notlar alıyor, hazırlanacak önergeyi biz hazırlıyoruz, kanun tasarılarını biz getiriyoruz, sadece önergelerle ilgili arkadaşlar orada bürokratik işlemleri yapıyorlar." dedi.

Yeni sistemde yasa çalışmalarında çok daha aktif rol alacak, idari kapasitesi geliştirilmiş Meclisin bu işleri yapacağını dile getiren Naci Ağbal, sözlerini, "Endişe etmeyin, güçlü bir Meclis olacak. 16 Nisan'da bu oylama yapıldı, kabul edildi, ondan sonra Türkiye'de çok sayıda yasada değişiklikler yapılacak. Uyum yasaları çıkacak. Yeni sisteme geçerken yasama organını güçlendirmek için Meclis iç tüzüğünde değişiklikler yapılacak. Yürütme organının kendisine verilen yetkilerle ilgili olağan üstü birçok kanunda değişiklikler yapılacak. O zaman göreceksiniz ki yürütme organı daha fazla yasama organına bağımlı hale gelecek." diye tamamladı.

Konuşmasının ardından Ağbal, katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.