Kocaeli

Sanayi üretim endeksi

18:09 08 Kasım 2017
Sanayi üretim endeksi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretimindeki artışa ilave olarak ihracat artışı ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmelerin, üçüncü çeyreğe dair yukarı yönlü rekor büyüme beklentilerini daha da güçlendirdiğini bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladığını anımsatarak, sanayi üretiminin eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Eylül ayında sanayi üretiminde yaşanan istikrarlı artışın sürmesini beklediklerini belirten Zeytinoğlu, "Sanayi üretimindeki bu artışa ilave olarak ihracat artışı ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşmeler, üçüncü çeyreğe dair yukarı yönlü rekor büyüme beklentimizi daha da güçlendirdi. Eylülde sanayi üretiminde baz etkisiyle bir artış olacağını bekliyorduk. İç ve dış pazarlardaki toparlanmayla geçen yıla göre yüzde 10,4'lük artış, beklentilerimizi de aştı." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, sanayi üretim endeksinin açıklanmasıyla üçüncü çeyrek makro ekonomik verilerin de tamamlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yılın üçüncü çeyreğinde sanayi üretiminde ortalama yüzde 10,1 artış gerçekleştiğini görüyoruz. Geçen yılın aynı döneminde bu oran negatifti. Üretimdeki bu artışın ülkemizin GSYH oranına da olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz ve üçüncü çeyrekte yüzde 10 civarında bir büyüme gerçekleştireceğimizi tahmin ediyoruz.

Ana sanayi grupları içerisinde yıllık en yüksek artış, yüzde 36,5 ile dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti. Bunun sebebi, vergi indirimlerinin yansıması. Yatırımlar açısından önemsediğimiz sermaye malı imalatında yıllık artış yüzde 10,9. Ara mallarında yıllık yüzde 7,2 ile sınırlı bir artış var. İmalat sanayi endeksinde ise yüzde 10,4 artış olduğunu görüyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.