Kocaeli

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepkiler

16:59 06 Aralık 2017
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına tepkiler

Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Yılmaz, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin, "Kudüs ve Mescid-i Aksa, sadece Müslümanların ilk kıblesi ve Peygamberimizin Miraç'a yükseldiği yer değildir. Her karış toprağı şehit kanı olan kutsal bir mekandır." dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amerika'nın, Kudüs'ün başkent ilan edilmesi girişimine destek vermesinin kabul edilemez ve tehlikeli bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Bugün Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın tehlike altında olduğunu, ABD ve İsrail'in bir şekilde kademe kademe, adım adım mesafe katederek, amaçlarına ve hedeflerine ulaşmak için uğraştıklarını aktaran Yılmaz, Kudüs konusundaki bu tehlikeli gidişat karşısında, Müslümanların yeterli hassasiyeti göstermediklerini savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İsrail ile ilişkilerimiz bitebilir." anlamında bir açıklama yaptığını söyleyen Yılmaz, "Biz İsrail ile sıfır ilişkiyi daha doğru buluyoruz. İyi niyetle bazı adımlar atıldı ama sonuç alınamadı. İsrail ile ilişkilerimizi keserek, Türkiye'deki güçlerini azaltmak gerekiyor. Doğru olan budur." değerlendirmesinde bulundu.

Her Müslümanın vazifesi olan Mescid-i Aksa'yı koruma çabasını Filistinlilerin güçleri yettiğince yaptığını belirten Yılmaz, "Kudüs ve Mescid-i Aksa, sadece Müslümanların ilk kıblesi ve Peygamberimizin Miraç'a yükseldiği yer değildir. Her karış toprağı şehit kanı olan kutsal bir mekandır. Bu planlar boşa çıkacak, inşallah Kudüs gerçek sahibine ait olacaktır. Filistinli kardeşlerimiz direnişine devam edecek ve biz de onların yanında olmaya devam edeceğiz."


- "Müslüman ülkelerin sessizliği İsrail'e cesaret veriyor"

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz de İslam'ın üç kutsal mabedinden biri olan Mescid-i Aksa'yı içinde barındıran Kudüs şehrinin, ABD Başkanı Donald Trump tarafından İsrail'in başkenti olarak tanınacağı yönündeki haberlerin Müslümanları derinden üzdüğünü söyledi.

Mescid-i Aksa'nın ve Kudüs'ün içler acısı durumunun, ümmetin içinde bulunduğu dağınıklığın bir sonucu olduğuna değinen Öksüz, şöyle devam etti:

"İsrail, Filistin'i Müslümansızlaştırma üzerine kurduğu zalim politikalarını ancak Müslüman halkların ve yöneticilerin birlik ve beraberliği neticesinde yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaktır. Dünya, barbar görmek istiyorsa İsrail'e bakmalıdır. İsrail'in Filistin'de on yıllardır yaptığı zulüm, insanlık tarihinin yüz karasıdır. Bölgedeki Müslüman ülkelerin konuya sessizliği İsrail'e cesaret veriyor. Bu büyük, kirli, zalim oyunu bozacak olan ise ümmetin birliği, dirliği ve kardeşliğidir. Türkiye ise ümmetin bu bağlamda yüzyıllardır hamisi ve öncüsü olmuştur ve bu konuda da olmaya devam edecektir."

Kudüs'ün sadece İslam alemi için değil aynı zamanda Hristiyanlar ve Yahudiler için de kutsal mekanların merkezi olduğunu vurgulayan Öksüz, "Bu bağlamda, Müslümanlarla birlikte Hristiyanlar da dünyada toplamda 20 milyonu bulmayan siyonistlere, oynadıkları bu kirli oyunda hak ettiği cevabı derhal vermelidir. Kudüs ile ilgili İsrail, ABD veya diğer siyonist uşaklarının aldığı karar bizim açımızdan yok hükmündedir. Kudüs, Filistin'in başkentidir ve böyle kalacaktır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.