Kocaeli

Sanayi üretim endeksi

14:53 08 Ocak 2018
Sanayi üretim endeksi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretiminde artışın süreceğine inandıklarını, aralık ayında da üretimdeki büyümenin devam edeceğini düşündüklerini bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladığını anımsatarak, büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretim endeksinde kasımda yıllık yüzde 7'lik artışı ülke ekonomisi açısından olumlu değerlendirdiklerini aktardı.

Üretimde önemli bir paya sahip imalat sanayi sektöründe de artışın yüzde 7,1 olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, "Ekonominin sanayi eliyle büyümesini, büyümenin sağlıklı ve dengeli olması açısından önemsiyoruz. Sanayi üretiminde artışın süreceğine inanıyoruz. Aralık ayında da üretimdeki büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. Aralıkta rekor seviyede gerçekleştirdiğimiz ihracat buna işaret." değerlendirmesinde bulundu.

Zeytinoğlu, kasım ayında dayanıklı tüketim mallarında aylık yüzde 1,4, yıllık yüzde 2,6 gerileme olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu kalemlerde, geçtiğimiz aylarda KDV ve ÖTV oranlarının belirli süre düşüklüğüyle satışlarda artış olmuştu. Bunun, senenin sonuna doğru daralarak gitmesini normal karşılıyoruz. Sanayi üretiminde yapısal değişimin gerçekleşmesini bekliyoruz. İthalatı azaltacak ihracatı artıracak, ileri teknolojiye dayalı üretime geçmemiz önemli. İthalat tarafında en yüksek kalemlerimizden biri ara malı ithalatı. Ülkemiz için ara malının hem üretim hem ithalat tarafında büyük etkisi var. Önümüzdeki süreçte yüksek teknolojiyle birlikte üretimde çok daha üst seviyelere gelebileceğimize inanıyoruz. Diğer taraftan sanayileşmenin bir diğer önemli göstergesi de toplam üretimde sermaye malı üretiminin payıdır. Kasımda sermaye malı üretimindeki yıllık yüzde 10,9'luk artışı olumlu değerlendiriyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.