Kocaeli

Dünyada bir ilk kez uygulanıyor! Bu geyiklerin görevi çok "özel"

10:40 07 Kasım 2021 4 Yorum Var
Dünyada bir ilk kez uygulanıyor! Bu geyiklerin görevi çok "özel"

Kocaeli’de özel bir eğitim ve rehabilitasyon merkezinde uygulanan bu yöntem eğitimcileri bile şaşkına çeviriyor. Özenle bakılan iki geyik, özel çocukların eğitiminde çok önemli görev üstleniyor.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde bulunan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakılan hayvanlar, özel çocukların gelişimi ile eğitiminde çok önemli yer ediniyor. Merkezin geyikleri ise en özel konuklar arasında yer alıyor. Çocuklar ile uzun süre göz teması kuran, ellerinden yemek yiyen geyikler, özel bireylerin gelişimine inanılmaz katkılar sağlıyor. Çocukların geyiklerle kurdukları temasın ardından gelişimlerinde önemli ilerlemeler gören eğitimciler de, her dersin ardından çocuklar ile geyikleri bir araya getirmeye çalışıyor. 

DİKKAT SÜRESİNİ ARTTIRIYOR

Geyikleri çocukların göz temasını artırmak maksadıyla getirdiklerini ifade eden merkez yöneticisi Mehmet Ali Kaşka, “Aslında kurumumuzda birçok hayvan var ama geyiklerin farkını şöyle ifade edeyim; geyik bir insanla göz teması kurduğu andan itibaren uzun süre o kişiye doğru bir bakış sergiliyor. Çocuk da geyiğe baktığı zaman dikkat süresini arttırmış oluyoruz. Özel eğitimde dikkat süresi ve göz teması çok önemlidir. Birçok çocuğumuz da göz teması sınırlılığı yaşadığı için hayvanlar bu anlamda çocukların ilgisini çekiyor ve beraber yürüyebildikleri bir alan içerisinde çocuk ister istemez hayvanla bir temas sağlıyor” dedi. 

DÜNYADA BİR İLKİZ”

Geyiklerin biraz daha farklı özelliğe sahip olduklarının altını çizen Kaşka, “Bir flamingo size belki çok kısa bir süre bakar ama geyik çok daha uzun bir süre bakış sergilediği için de biz hayvanları bireysel eğitimimizin bir materyali gibi kullanmaya başladık. Bu anlamda da dünyada bir ilkiz. Bir çocuğun hayvanat bahçesinde gezmesi farklı, bireysel eğitim sırasında bunun bir materyal olarak kullanılması çok daha farklı bir durum. 7 yıldır da bunu uyguluyoruz ve son derece de başarılar elde ettik. İnşallah önümüzdeki zamanlarda bir üniversiteyle birlikte bunu bir Avrupa projesi kapsamında da çalışmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN HAYATINDA BÜYÜK BİR KAYIP OLUŞTURACAKTIR”

Özel eğitimde farklı hayvanların kullanılmasının neticelerini en iyi kendilerinin yaşadıklarını söyleyen Kaşka, “Bazı şeyler için bilimsel kanıt gerekir. Bunlar da 5 kıtada değerlendirilip ondan sonra bilimsel kanıt olarak karşımıza çıkar. Fakat biz bir şeyi görmezlikten gelemeyiz; bunun faydasını gördüğümüzde bunun bilimsel olarak kanıtlanması için geçecek süre çocukların hayatında büyük bir kayıp oluşturacaktır. Önce izleyeceksiniz, bakacaksınız ve ilerlemeleri göreceksiniz. İlerlemeleri gördükten sonra zaten bu artık bilimsel bir çalışma haline gelecektir. Biz aslında bunu başarmış olduk. Bilimsel çalışma öncesinde hayvanların özel eğitimde ne kadar faydalı olduğunu gördük. Örnek olarak yunus terapisine giderseniz yunus terapisi alırsınız ama burada hayvan terapisi tamamen bireysel eğitim sürecinin içerisinde. Yani, o alan içerisinde olduğu için başarı sağlıyoruz. Çocuk teneffüse çıktığı zaman bir anda bu hayvanlarla yine karşılaşıyor. Derse girerken bu hayvanların yanından geçerek derse giriyor. Mutlu bir şekilde derse giren ve çıkan bir çocuktan başarı elde etmemeniz pek mümkün değil” şeklinde konuştu. 

 

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • Kalem 2 yıl önce Şikayet Et
    Geyikleri doğal alanına bırakın; tutsak etmeyin. Çocukları bilimin ışığında eğitmek gerekir.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • pisagor 2 yıl önce Şikayet Et
    ama burası özel eğitim yeri...
    İlk beğenen sen ol
  • Nazo 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu şirinliklerin faydasının olmaması düşünülebilir mi
    Cevapla
  • Memoral 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah şifa versin yardımcıları.olsun
    Cevapla
  • Şenol 2 yıl önce Şikayet Et
    Güzel düşünülmüş. Allah razı olsun.
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.