Kocaeli

Binlerce yıl öncesine aitti! Kocaeli'deki tarihi lahit köylülerin çeşmesi oldu

12:42 28 Kasım 2022 6 Yorum Var
Binlerce yıl öncesine aitti! Kocaeli'deki tarihi lahit köylülerin çeşmesi oldu

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde yer alan M.Ö. 27. yüzyıla uzanan tarihiyle Roma Dönemi'nden kalma medusa başı ve bitki motifli tarihi lahit, köy halkının çeşmesi haline geldi.

Körfez ilçesine bağlı Arslanlı köyünde lahit (mezar) parçalarından oluşan bir çeşme bulunuyor. 1961 yılında köyün içme suyu ihtiyacının karşılanması için köylüler tarafından inşa edilen çeşmede, lahit kapağı ve parçalarının kullanıldığı biliniyor. Çeşmede, Roma dönemi lahitlerinde sıkça tasvir edilen Medusa başı ve bitki motifli süsleme bulunuyor. Üzeri yosun ve çimento ile kaplanan çeşmede, yazıt olup olmadığı ise bilinmiyor.

Kocaeli'deki Roma Dönemi'ne ait lahit

'ÇAMAŞIR DA YIKADIĞIMIZ ZAMANLAR OLDU'

Yıllar önce evlendikten sonra Arslanlı köyüne yerleştiğini söyleyen 60 yaşındaki Nefiye Metin, "Çeşmemizin suyunu içiyoruz, çamaşır da yıkadığımız zamanlar oldu. Çeşmeyi uzun zaman kullandık. Evlere su gelince de sadece içme suyu olarak kullanıyoruz. Önceden bütün ihtiyaçlarımızı çeşme karşılıyordu" dedi. 

Kocaeli'deki Roma Dönemi'ne ait lahit

'BU PARÇALARI BİLİYORUM DA TARİHİ ESER OLDUĞUNU BİLMİYORDUM'

 Nefiye Metin, çeşmede bulunan lahit parçalarına ilişkin ise "Bu parçaları biliyorum da tarihi eser olduğunu bilmiyordum. Bize uzun zaman önce, 'Çeşmenin yanındaki parçalar tarihi' dediler. Biz de güldük, 'Öyle şey mi olur, alt tarafı taş' dedik" diye konuştu. 

Kocaeli'deki Roma Dönemi'ne ait lahit

'EVLERİMİZE SU GELMEDEN ÖNCE BU ÇEŞMEYİ KULLANIYORDUK'

Çeşmenin hala sıklıkla kullanıldığını dile getiren 59 yaşındaki Ramazan Atik ise "Ben doğdum doğalı bu çeşme var. Evlerimize su gelmeden önce bu çeşmeyi kullanıyorduk. Şimdi de dışarıdan gelen vatandaş buradan su içiyor, bizlerde kullanıyoruz. Hayvanlarımıza su veriyoruz" şeklinde konuştu.  

Çeşmenin tamamlayıcı malzemesi olarak kullanılan lahdin kendi arazilerinden çıktığını söyleyen Atik, "Bunun parçaları bizim arazimizden geldi. Babam ve büyüklerim arazimizden alındığını söylüyor" ifadelerini kullandı.

Kocaeli'deki Roma Dönemi'ne ait lahit

LAHİT ROMA DÖNEMİ'NE AİT

Arkeolog Salim Saraç, Arslanlı köyünde arkeolojik kazı yapılmadığını belirterek, "Çevreye saçılan lahit parçaları ve ipucu verecek diğer arkeolojik malzemeden, bölgenin antik dönemden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Bu konunun en büyük kanıtlarından birisinin de antik yapı malzemelerinin evlerde ve bunun gibi çeşmelerde devşirme malzeme olarak bolca kullanılması. Körfez ilçesi Arslanlı köyü meydanında bulunan bu çeşme üzerindeki tarihten 1961 yılında yapıldığı anlaşılmıştır. Köyün çevresinden getirildiği söylenen kırık lahit kapağı ve lahit parçaları, çeşmenin tamamlayıcı yapı malzemesi olarak kullanılmıştır. Yakından bakıldığında lahit kapağının dar yüzündeki üçgen alınlığının içinde Nicomedia lahitlerinde çokça kullanılan Medusa başı vardır. Sağ köşe kısmında bulunan çift taraflı akroter de ise bitkisel bezeme mevcuttur. Üzeri çok yosun ve çimento kaplandığından dolayı lahit teknesinin olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz ayrıca yazıt olup olmadığını da göremedik. Lahit form ve süsleme olarak Roma dönemini yansıtmaktadır" dedi. 

Kocaeli'deki Roma Dönemi'ne ait lahit

Kocaeli'deki Roma Dönemi'ne ait lahit

Kocaeli'deki Roma Dönemi'ne ait lahit

YORUMLAR

6 Yorum Var
  • Bu da birşey mi? 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunun burada olduğunu uzun zamandır fark etmiş bulunmaktayım, buna varana kadar ne değerli eserler var köylerde bir bilseniz ! Mesela cuma köy de caminin altı kilise, ve bahçesinde papaz tahtı, 100 Mt aşağısında lahit mezar full Helenistik döneme ait yazıtları...
    Cevapla
  • qoodness 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde bir çok köy çeşmesinde yalak olukları bizans ve roma dönemine ait olduğunu biliyorum. Toprak altında kalacağına kurt kuş hayvanlar su içsin... ;))
    Cevapla
  • retkit 1 yıl önce Şikayet Et
    ben bu şehirde doğdum bu çesmeden defalarca şu içtim bir çok kez düşündüm bu lahit buraya nasıl geldi diye ama çok fazla umursamadım dedelerimiz araziden getirerek çeşmeyi tamamlamışlar bu çesme Avrupa'da başka bir ülkede olsa koruma altına alırlar müze olarak kullanırlar bizde böyle bir tarih aşkı yok yada dedimya umursamıyoruz ....İZMİTLİ.
    Cevapla
  • Selim topal 1 yıl önce Şikayet Et
    Müze yapsalar önce görevliler söküp satarlaar böylesi daha iyi
  • Öz derinceli 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaçak kaziyapanlari Ancak devlet resmi yete döküp nejadarini kişiye vereceğini açıklarsa bir nebze ,yok olmalarını kanımca önleyebilir...
    Cevapla
  • Suat Tombul.. 1 yıl önce Şikayet Et
    Öyle yazık oluyor ki..tarihi kaynakları böylesine hunhanca katlediyoruz binlerce yıl dayanmış ama bilgisiz ilgisiz insanların elinde mahvolmuş..yazık..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.