Konya

Selçuklu Belediyesine "Başarı Belgesi" ödülü

16:25 20 Ekim 2015
Selçuklu Belediyesine "Başarı Belgesi" ödülü

Selçuklu Belediyesinin "Gevale Kalesi Arkeolojik Kazısı" ve "İki Yakanın Buluşması-Sille Deresi" projeleri, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamaları Özendirme Yarışması’nda "Başarı Belgesi" kazandı.

Üye belediyeler arasında, kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada ödül sahipleri mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu tarafından belirleniyor. Ödüller, 18-21 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da yapılacak YAPEX Fuarında, yarışmaya katılan bütün projelerin yer alacağı sergi ve ödül töreniyle sahiplerine sunulacak.

Belediyeden yapılan açıklamada, Kültür Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile 2012 yılında başlatılan “Gevale Kalesi Arkeolojik Kazı” çalışmalarında 2013 ve 2014 yılında tapınak bölgesi, çeşitli kaya oyma mekanlar ve bazı sarnıçlar ortaya çıkartıldığı belirtildi.

Geçen yıl zirveye çıkılarak burada çeşitli mekanların elde edildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"60 sarnıcın tespit edildiği ve bu sayının artacağının tahmin edildiği kazın çalışmalarında bu yıl gizli bir geçit bulundu. 300 metre olduğu tahmin edilen gizli geçidin 100-150 metrelik bölümü ortaya çıkartıldı. Sırlı, sırsız seramik kap, kacak, bazı metal objeler ve bunların yanında çeşitli küçük el eşyaları tespit edildi. Ayrıca tapınak, potern (tünel)  ve burçların restore edilmesi için çalışmalar başlayacak. Konya'nın batısında yer alan ve Selçuklu’nun yanı sıra birçok tarihi dönemin önemli muhafız kalelerinden biri olan ve bin 700 metre yükseklikte bulunan Gevale Kalesi,  yapılan çalışmalarla Konya turizmine kazandırılacak. Sille Deresi ıslahında ise yaklaşık 1 kilometrelik hat boyunca Sille Deresi beden duvarlarının onarımı, köprülerin ıslahı, duvarların taş ve harpuşta kaplama yapılması, taşkın sularının aktarımı için Tarihi Sille Deresi’nin altına kapalı tünelden aktarma kanalı yapılması gibi birçok çalışma yapıldı."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.