Konya

Toroslar'da kış hazırlığı telaşı

11:10 22 Kasım 2015
Toroslar'da kış hazırlığı telaşı

RAMAZAN BİLGİLİ - Konya'nın Toroslar üzerine kurulu ilçesi Hadim'e bağlı mahallelerde vatandaşlar, "pastırma yazı"nı değerlendirerek, el birliği ile kışlık yiyeceklerini hazırlıyor.

Soğuklar bastırmadan önce bağ ve bahçelerini kışa hazırlayan köylüler, geleneksel yöntemlerle sürdürdükleri kışlık gıda hazırlıklarını tüm komşularının katılımıyla adeta bir keyfe dönüştürüyor.

İlçeye bağlı Dedemli Mahallesi'nde kadınlar, evlerinin önüne kurdukları ocaklarda meşe odunuyla, kış boyunca tüketecekleri yufkaları pişiriyor, damlarda meyve kurutuyor ve sumak ve baharat hazırlıyor.

Yalınçevre Mahallesi'nde de köylüler, turp ve şalgam hasadı yaptıkları bahçelerini yeni sezon için hazırlamaya gayret ediyor.

Mahalle muhtarı Mevlüt Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın tüketecekleri yiyeceklerin birçoğunu sonbaharda kendi imkanlarıyla hazırladıklarını söyledi.

Genellikle ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze ve meyve ürettiklerini belirten Kılınç, şunları kaydetti:

"Ürettiğimiz ürünleri pazarlarda satmayız, kendi ihtiyacımız için kullanırız. Domates, biber, patlıcan, fasulye, patates, şalgam, elma, armut, kiraz ve üzüm köyümüzde bol bol yetişir. Ürettiklerimizin bir kısmını kışın tüketmek için hazırlarız. Bir kısmını da kentte yaşayan akrabalarımıza, tanıdıklarımıza göndeririz. Tarlamızda, bahçemizde gübre ve ilaç gibi kimyasallar kullanmadığımız için ürünlerimiz sağlıklı ve lezzetli olur."

Kasım ayında mevsim şartlarının imkan vermesi sayesinde halkın kış hazırlıklarına devam ettiğini dile getiren Kılınç, "Şu anda şalgam, turp hasadı yapıyoruz. Ekin ekiyoruz. Elma ve armutları dilimleyerek evlerin damlarında kurutuyoruz. 'Kak' dediğimiz bu kurutulmuş meyveleri kuruyemiş olarak tüketiyoruz. Yazın kuruttuğumuz kirazları da havalandırmak için damlara seriyoruz. Topladığımız kuşburnunu kurutuyoruz. Bu hazırlıklar, hava şartları imkan verdiği sürece devam edecek" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.