Konya

Altına kaçırma sorunu 14 yıl sonra çözüldü

16:49 23 Aralık 2015
Altına kaçırma sorunu 14 yıl sonra çözüldü

Altına kaçırma problemi yaşayan 19 yaşındaki genç, 14 yıl sonra sağlına kavuştu

Altına kaçırma problemini 14 yıldır yaşayan 19 yaşındaki Ş.A, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan operasyonun ardından sağlığına kavuştu.

Altına kaçırma sorunu şikayetiyle Meram Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran Ş.A, 19 yaşına kadar birçok hastaneye gittiğini ancak tedavi olamadığını söyledi.

Zor bir okul dönemi geçirdiğini anlatan Ş.A, şöyle devam etti:

"İdrar kaçırma sorunu, toplumda az görülen bir rahatsızlık olduğu için utanıyorsunuz ve kimseye sorununuzu anlatamıyorsunuz. Psikolojik olarak büyük sıkıntılar çektim. Meram Tıp Fakültesinde konulan teşhisin ardından ameliyat oldum ve sorunlarım ortadan kalktı. Şimdi ben de diğer insanlar gibi normal bir hayat yaşayabiliyorum. Doktoruma çok teşekkür ediyorum."

- Hastalığın adı ektopik üreter

NEÜ Meram Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslim Yurtçu, idrar tahlili, ultrason ve emar ürografi yapılan Ş.A'ya "ektopik üreter" teşhisi konulduğunu ifade etti.

Normal insanlarda her iki böbrekten idrar torbasına giden iki ayrı yol olduğunu fakat Ş.A'da böbreklerinden idrar torbasına giden üçüncü bir kanalı tespit ettiklerini aktaran Yurtçu, şöyle konuştu:

"Biz, bunlara 'üreter' diyoruz ama bizim hastamızda sağ böbrekten 2 adet 'üreter' yol olduğu ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi, normal olarak idrar torbasına açılırken diğeri ise direk genital bölgeye açılıyordu. Bu idrar kaçırma da saat başı bir pet şişeyi dolduracak kadar fazlaydı. Bu nedenle hastamız, gündelik hayatında toplum içerisine çıkmakta sıkıntı çekiyordu."

- 20 binde 1 kişide rastlanıyor

Yurtçu, tanıyı koyduktan sonra ameliyatla genital bölgeye açılan ektopit üreteri mesaneye bağladıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Bu ameliyatın sonucunda hastamızın şikayeti, tamamen ortadan kalktı. Şu anda hastamız, idrarını tutabiliyor ve kaçırma olmuyor. Bu rahatsızlık, 20 binde 1 görülen bir vakadır. Tanısı ise ancak ciddi bir tetkik ve araştırmayla ortaya konulabilir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.