Konya

Yumurtanın endüstriyeli de "organik"

11:10 28 Aralık 2015
Yumurtanın endüstriyeli de "organik"

ABDULLAH DOĞAN - Kapalı kafes sistemiyle üretilen yumurta ile piyasada daha yüksek fiyatla satılan organik yumurta arasında, lezzeti ve besleyici değeri bakımından fark olmadığı belirtildi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Gıda Kodeksi Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'nde yapılan düzenlemenin eski tarihli ve üzerinde damga olmayan yumurtaların raflardan toplanmasını öngördüğünü hatırlattı.

Uygulamanın vatandaşların taze yumurta tüketmesine imkan sağlayacağına dikkati çeken Konya, bazı küçük işletmelerin ise bu düzenlemeye hazır olmadığını ifade etti. 

- Tüketici güvenli yumurtayı nasıl fark edecek? 

Çarşı ve pazarlarda "köy yumurtası" diye satılan ürünleri alırken tüketicilerin dikkatli olmalarını isteyen Konya, "Bu yumurtalar, 'neden ambalajlı, markalı değil, yumurta üzerinde işletme numarası bulunmuyor' diye sorgulandığında işin rengi değişir. Bu sorulara cevap bulamayan tüketicilerimiz, o ürünü almasın. Nasıl ki nüfus cüzdanlarında vatandaşlık numaralarımız varsa, üretici firmaların yumurta üzerinde işletme numarası vardır. Yumurtanın üzerindeki bu numara firma hakkında bilgi verir. Üründe sakıncalı durum olduğunda o üretici bulunabilir" diye konuştu.

Konya, Bakanlığın standartlarını yerine getiren işletmelere 'gıda onay belgesi' verildiğine dikkati çekerek, "Bunlar varsa tüketicimiz korkmasın. Gönül rahatlığıyla tüketebilir ama bu yoksa köşe bucakta, semt pazarlarında, açıkta, saman içinde köy yumurtası-organik-doğal diye satılan ürünler sakıncalıdır. Tüketiciler, üzerinde işletme numarası olmayan yumurtayı almasın" tavsiyesinde bulundu.

- Endüstriyeli de doğal

Hasan Konya, açıkta satılan ve izni-markası olmayan yumurtaların sağlık açısında da sıkıntı doğurabileceğine işaret ederek, "Yumurtanın ne şekilde elde edildiği, besleme değeri nedir, tavuğun aşılaması var mıdır' bunlara dikkat edilmiyorsa insanların sağlığına zararı olabilir" dedi.

"Organik-köy yumurtası" adıyla bazı ürünlerin diğerine göre daha yüksek fiyatla satıldığına işaret eden Konya, şunları kaydetti:

"Yumurtanın endüstriyeli ile halk arasında, 'gezen, yürüyen' olarak bilinen hayvanlardan elde edileni arasında fark yok. Lezzet ve besleyici değer bakımından da fark yok. İkisi de aynıdır. Burada yanlış olan şey; son birkaç yıldır özellikle kanatlı sektöründe bilgi kirliliğinin olması. Çok bilgisi olmayan, kendisine ticari çıkar sağlamak için konuşan bazı kişilerce ciddi derecede yanlış algı yönetimi var. Bunu da değerlendiren bir kısım üreticilerimiz oluyor. 'Organiktir, köy yumurtasıdır, gezen-yürüyen tavuktur' gibi ifadelerle tüketiciyi aldatacak hareketlerde bulunuyorlar. 'Doğal yumurta' deniliyor. Halbuki bizim ürettiğimiz yumurta da doğal."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.