Konya

Güneydoğudaki terör olayları

12:06 30 Aralık 2015
Güneydoğudaki terör olayları

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Konya Şubesi Başkanı Derviş Argun, Kürt meselesi için geçmişte başlatılan çözüm sürecinin bir umut olduğunu ifade ederek "Ceylanpınar'da iki polisin şehit edilmesiyle bu umudun hendeklere gömüldüğünü" söyledi.

Mazlumder Konya Şube Başkanı Argun, dernek binasında yaptığı açıklamada, "2012 yılında başlatılan 'çözüm süreci' akan kanın durdurulması için bir umut olmuştu. Bu umut, PKK'nın Ceylanpınar'da iki polis memurunu evlerinde ve uyurken katletmesinden sonra yerini çatışmalara bıraktı. Çatışmaların başlamasından sonra beklenen barış ve özlenen gelecek PKK ve ona bağlı silahlı terör gruplarının kazdığı hendeklere gömülmüş oldu" dedi.

Çıkan olaylara devletin müdahale etmek zorunda kaldığını ifade eden Argun, "Güvenlik güçlerinin de bu eyleme müdahale ederken çatışmaya taraf olmamış sivil vatandaşların haklarını gerektiği gibi gözetmediğine ilişkin iddialar gündeme gelmektedir. Bu durum, bölge halkını derin bir şiddet sarmalının içine hapsetmektedir" ifadelerini kullandı.

- Çözüm süreci çağrısı 

Argun, "Suçluların hızlı, etkin ve adil bir şekilde cezalandırılması gerekir. Sivil halkın temel insan hakları korunmalı, mağduriyetler en aza indirilerek mücadele yürütülmeli ve kısa süre içerisinde sokağa çıkma yasaklarının olmayacağı ortamlar sağlanmalıdır" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"PKK ve ona bağlı grupları silahları bırakmaya, Devleti, güvenlik eksenli politikaların tek başına bir çözüm üretemeyeceği bilgisinden hareketle, adil bir barışı esas alan özgürlükçü politikalara ağırlık vermeye ve çözüm sürecini geçmişteki hatalardan ders çıkarıp Kürt halkının tamamını muhatap alarak şeffaf bir şekilde tekrar başlatmaya, kamuoyunu da, barış dili ve umuduna sahip çıkmaya, hak ihlallerine ise tam bir birlik içerisinde kimden gelirse gelsin tavır koymaya davet ediyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.