Konya

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

12:34 18 Mart 2016
Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Konya, Afyonkarahisar, Karaman ve Aksaray'da tören düzenlendi.

Konya Askeri Şehitliğindeki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Saygı atışının yapıldığı törende, Şehitlik Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Vali Muammer Erol, şeref defterini imzaladı.

Daha sonra Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar, diğer protokol üyeleri, şehit yakınları ve gaziler, şehit mezarlarının başında dua ederek karanfil bıraktı. Bu sırada bazı şehit yakınları duygulandı.

Katılımcılara, Çanakkale'de Mehmetçiğe verilen üzüm hoşafı ve kuru ekmek dağıtıldı.

- Afyonkarahisar

Kocatepe Asri Mezarlığındaki Hava Şehitliği'nde gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şehitlere saygı atışının da yapıldığı törende, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı tarafından anıta çelenk konuldu.

Hava Levazım Binbaşı Şükrü Coşkun'un, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla yaptığı konuşmanın ardından Vali Güner, şehitlik özel defterini imzaladı.

Tören, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

- Karaman

Karaman Anıt Parkta düzenlenen törende Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Mustafa Akış, Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mustafa Bayad Atatürk anıtına çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Karaman Garnizon ve Polis Şehitliği'ne geçildi.

Burada, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı atışı yapıldı. İl Müftüsü Nuri Değirmenci tarafından Kuran'ı Kerim okundu. Duaların ardından şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

- Aksaray

Aksaray Şehitliği'nde düzenlenen tören, Vali Şeref Ataklı, Jandarma Komutanı Albay Levent Ölmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve Şehit Aileleri Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Koçak tarafından Şehitlik Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, İl Jandarma Asayiş Şube Müdürü Yarbay Hakan Eşitgen, Çanakkale Zaferinin dünya tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, tarihin akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığını söyledi.

Türkiye'yi bölmek, parçalamak isteyen, milletin huzuruna göz diken hainlerin, hangi maskeyi takarsa taksınlar, artık hainliklerini gizleyemediklerini belirten Eşitgen, "Bir elinizde yıldırım diğer elinizde tufan taşısanız denizleri taşırıp üstümüze akıtsanız güneşi yaklaştırıp dünyayı kavursanız dahi şehitlerimizden aldığımız kuvvetle karşınızda daima bizi bulacaksınız. Her zaman olduğu gibi kanımızla boğulacak ateşimizle, kavrulacaksınız" diye konuştu.

Şehitlik Şeref Defterini imzalayan Aksaray Valisi Şeref Ataklı ise Türk milletinin tarih boyunca başı dik, şerefli ve hür yaşadığını vurguladı.

Milletin birlik ve beraberliği, milli ve manevi değerler söz konusu olduğunda hiçbir engelin tanınmadığını tüm dünyaya Çanakkale zaferiyle gösterildiğini anlatan Ataklı, "Şehitlerimiz kanlarıyla, canlarıyla vatan, bayrak ve mukaddesat sevgisini, istiklal tutkusunu; genci, yaşlısı, kadın ve erkeğiyle milli ve manevi değerler etrafından nasıl birleşileceğini yazdığı destanlarla göstermiştir. Büyük bir fedakarlık timsali olan ve gönüllerde ölümsüzleşen şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız" ifadelerini kullandı.

Daha sonra protokol üyeleri, şehit ve gazi yakınları ile törene katılanlar dua edip şehit mezarlarına karanfil bıraktı.

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla tören sona erdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.