Konya

"Suriyeli çocukların gönüllerini imar ediyoruz"

12:03 29 Mart 2016
"Suriyeli çocukların gönüllerini imar ediyoruz"

AYŞE BÜŞRA ERKEÇ - İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Şube Başkanı Adem Ceylan, Suriyeli aileler ve çocukların sadece karınlarını doyurmak amacıyla çalışma yapmadıklarını belirterek, "Birinci önceliğimiz karınlarını doyurduğumuz, elbiselerini giydirdiğimiz çocukların gönüllerini, kalplerini, kafalarını imar etmek ve kötülüklerden temizlemek" dedi.

Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de iç savaşın başladığı günden itibaren, Türkiye'ye sığınanların sorunları ile yakından ilgilendiklerini söyledi.

Suriyelilerin en büyük sıkıntılarından birinin, çocuklarının eğitimi olduğuna dikkati çeken Ceylan, "Suriyeli aileler ve çocuklarına yönelik faaliyetlerimizde, sadece onların karınlarını doyurmaya yönelik bir anlayışla çalışma yapmıyoruz. Birinci önceliğimiz karınlarını doyurduğumuz, elbiselerini giydirdiğimiz çocukların gönüllerini, kalplerini, kafalarını imar etmek ve kötülüklerden temizlemek. Bu da ancak eğitimle mümkündür" diye konuştu.

Ceylan, yaklaşık 5 yıldır devam eden Suriyeli çocuk ve yetişkinleri kapsayan eğitim faaliyetinin 2 yıldır Milli Eğitim Bakanlığının desteği ile kapsamlı bir hale geldiğini ifade etti.

Bakanlığın desteği ile Suriyeli çocuklara Konya il merkezindeki 16 okulda matematik, Arapça, hayat bilgisi ve Türkçe gibi dersler verildiğini anlatan Ceylan, her geçen gün okul ve öğrenci sayısının arttığını dile getirdi.

- Türkçe ve Arapça eğitim

Eksikleri olduğunu fakat bunların süreç içerisinde giderileceğini aktaran Ceylan, şunları kaydetti

"İnşallah 16 okul 30, 40 olur. Merkezimizin bulunduğu binada 135 öğrenciye sabah 3 sınıf, öğleden sonra 2 sınıf şeklinde eğitim veriliyor. Bakanlığın belirlediği müfredat dahilinde Arapça eğitime devam ediyoruz. Eğitimcilerimiz Suriyeli. Suriye'deyken öğretmenlik yapan veya üniversite mezunu olan kişiler burada derse giriyor. Ayrıca Türkçe derslerinde Türk hocalarımız ders veriyor. Çocuklara Türkçe öğreterek kolay entegrasyon sağlamaları için gayret ediyoruz. Ayrıca yetişkinlere yönelik Türkçe derslerimiz de 2 yıldır devam ediyor."

Ceylan, çalışmalarına yoğun ilgi olduğunu, fiziksel imkanlarının sığınmacıların taleplerini karşılamadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Fiziksel imkanı olan bütün kurumlardan bu meseleye hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Yara kangrene dönüşmeden, Müslüman duyarlılığıyla yaklaşmak istiyoruz. Herkesi, muhacir kardeşlerimizin ellerinden tutmaya davet ediyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz yeni kayıt için geliyor fakat mekanımız buna müsaade etmiyor. Öğrencilerimizin çoğunluğu şehir merkezinde, Şükran Mahallesi'nde oturan çocuklar. Konya'nın farklı mahallelerinde Suriyeli bir kümeleşme var. Bu eğitim, kümeleşmenin olduğu mekanlarda yaygınlaşırsa çocuklarımız sokaklarda gezmek yerine okullarda eğitim görürler."

- "Bize evlerinizi, okullarınızı açtınız"

Çocuklara eğitim veren Suriyeli Şadi El Hüseyin de yaklaşık 2 yıldır Konya'da, ailesiyle yaşadığını belirtti.

Suriye'de din görevlisi olduğunu dile getiren El Hüseyin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlahiyat mezunum. Türkiye bize sahip çıktı, çocuklarımıza okul açtı. Elhamdülillah çocuklarımızı cehaletin arasında bırakmadılar. Burada Arapça dersleri veriyoruz. Başta kitap olmak üzere bazı ihtiyaçlarımız var. Çocuklara dersleri fotokopiyle çoğalttıklarımızla anlatıyoruz. Matematik, Arapça, hayat bilgisi, Türkçe ve beden eğitimi gibi dersleri gösteriyoruz. Türkiye bize sahip çıktı. Bize evlerinizi, okullarınızı, gençlerimiz için sanayiyi açtınız. Gençlerimiz çalışıyor daha ne isteyelim."

Suriyeli öğrencilerden Muhammed de 3 kardeşi, anne ve babasıyla 2 senedir Türkiye'de olduğunu bildirdi.

Kardeşi ile Arapça ve Türkçe ders gördüğünü dile getiren Muhammed, kendilerine kucak açtığı için Türkiye'ye teşekkür etti.

Suriyeli Mustafa (8), kız kardeşiyle 2 yıldır Konya'da yaşadıklarını belirterek, "Arkadaşlarımı çok seviyorum, en çok da matematik dersini seviyorum" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.