Konya

"Dünyanın en büyük tiyatrosuyuz"

12:23 22 Nisan 2016
"Dünyanın en büyük tiyatrosuyuz"

AYŞE ŞENSOY - Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik, "Devlet Tiyatroları olarak 65 sahnesi olan yılda 150 oyun üreten bir yapı olarak dünyanın en büyük tiyatrosuyuz." dedi.

Birecik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet tiyatroları olarak Türkiye genelinde her yıl çeşitli festivaller yaptıklarını söyledi.

Türkiye'de 8 ayrı festival gerçekleştirildiğini belirten Birecik, bunlardan 6'sının uluslararası, 2'sinin de ulusal ölçekte olduğunu dile getirdi.

Her yıl her şeye rağmen bu festivalleri aksatmadan devam ettirdiklerini aktaran Birecik, "Türkiye'de yılda 150 ayrı oyunu, 65 sahnede sergiliyoruz. Toplam 23 bölgede ilçeler ve kasabalarda varız. Bu devlet tiyatrolarının işidir. Bundan da çok mutluyuz." diye konuştu.

- "Tiyatro, drama olmasa, diziler olmazdı"

"Dizileri besleyen en önemli şey tiyatrodur. Tiyatro, drama olmasa, diziler olmazdı." diyen Birecik, şöyle devam etti:

"Onlar, dramatik sunumu televizyon ortamında biz de o gün, canlı olarak yapıyoruz. Tiyatro, doğduğu zamandan beri aslında sonsuzluğa var olmuş bir sanat dalıdır. 'Diziler, filmler var insanlar televizyondan tiyatroya gitmiyor' deniyor. Bütün bunlar aslında tiyatronun niteliği ve kalitesiyle ilgili bir şey. Kaliteli bir şey yaptığınız vakit seyirciniz vardır. Biz kaliteli bir şey yapıyoruz ve biletlerimiz de tükeniyor. Tiyatroya ilgide çok artış var. Türkiye'de tiyatroya olan ilgi sanılandan çok fazladır. Devlet Tiyatroları olarak 65 sahnesi olan, yılda 150 oyun üreten bir yapı olarak, dünyanın en büyük tiyatrosuyuz. Eğer bir orandan bahsedeceksek, en yakın takipçimizin 10 ayrı, bizim ise 65 ayrı sahnemiz var."

Tiyatronun da bu gösterilen ilgiyi hak ettiğini aktaran Birecik, çünkü tiyatronun doğal ve insan ruhuyla var olan bir şey olduğunu ifade etti.

Birecik, tiyatronun 81 ilde olması gerektiğini, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın da görüşünün bu yönde olduğunu aktardı.

Üniversite tiyatro bölümleriyle organize olmak suretiyle tiyatronun çok geliştirebilir bir sanat olduğuna dikkati çeken Birecik, sanılan ve bilinenin aksine tiyatronun aslında devlet eliyle hep geliştiğini kaydetti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.