Konya

Konyalı terzi 9 milimetrelik kot pantolon dikti

15:32 22 Nisan 2016
Konyalı terzi 9 milimetrelik kot pantolon dikti

Konya'da terzilik yapan Kasım Andaç, 2012'de 2,5 santimetre uzunluğunda kot pantolon diken babasına rakip oldu ve 9 milimetrelik kot pantolon hazırladı.

Andaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yıldır baba mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

Yıllar önce babasının, ablasına hediye etmek için küçük kot pantolonlar dikmeye başladığını anlatan Andaç, "Babamın yaptığı bu küçük kotların başka nerelerde dikildiğine baktım, başka örneğini göremedim. İlgimi çekti ve ben de yapmaya başladım. Benim dikmiş olduğum pantolon 0,9 santimetre. Eğer bir fabrika bu pantolona bir fermuar ve düğme üretebilirse bunları da pantolona dikebilirim. Ama şu an bu pantolona dikilebilecek ne fermuar var ne düğme." diye konuştu.

Babasının 2002 yılında 7,5 santimetre, 2011'de 5 santimetre, 2012'de ise 2,5 santimetre uzunluğunda kot pantolon diktiğini anımsatan Andaç, "Babam, 'Bundan daha küçüğünü kimse dikemez' diye iddia etmişti. Ben de babama inat daha küçük bir kot pantolon dikmeye karar verdim" dedi.

- "Gece gündüz uğraştım"

Andaç, büyük emek vererek daha küçük bir pantolonu hazırlamayı başardığını dile getirerek, şöyle dedi:

"Bu işçiliği çok zor bir çalışma. Normalde bir pantolonu 3 saatte dikebiliyorum. Ama bunun dikiş payları sıfır olduğu ve dikerken yırtılabilme ihtimali olduğu için 3 günümü aldı. Normal pantolona 1 santimetre bile dikiş payı koyabilirim fakat bunda 1 milimetre bile dikiş payı yok. Gece gündüz uğraştım diyebilirim. Rüyalarıma bile girdi. Bazen müşterilerimi aksattığım oldu. Çünkü benden küçüğünü diken olursa, ondan daha küçüğünü dikmek zorundayım."

Mesleğindeki başarısını babasına borçlu olduğunu vurgulayan Andaç, "Makine işçiliğinde üzerime rakip tanımıyorum. Bunu da babama borçluyum. Babam Konya'da ilk kot diken ustalardan. Kotu dikmek çok zordur, kalındır. Bu çalışmayı, hem mesleğini çok sevdiğimden hem de terziliğin hala yaşatıldığını dünyaya göstermek için yaptım" ifadelerini kullandı.

- Hayali Disney kahramanlarına elbise dikebilmek

Andaç, Türkiyenin tekstil sektöründe iddialı bir ülke olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Çocukların çok sevdiği ve genellikle zor kıyafetlerden oluşan kostümleriyle dikkati çeken Disney kahramanlarına da elbise yapmak istiyorum. Devletimiz buna destek verirse bunu hayata geçirmek istiyorum. Giyimde moda çok hızlı değişiyor. Gördüğüm kadarıyla eskiye bir rağbet var. Anne ve babasının hatırasını yaşatabilmek için onların elbiselerini diktirmek veya küçülttürerek giymek isteyenler oluyor. Dolayısıyla anne babasının kıyamadıkları kıyafetlerini getirenlere de itinalı işçilikle hizmet veriyorum."

Daha önce iş yerinde misafir ettiği Başbakan Ahmet Davutoğlu ile tanışma fırsatı bulduğunu hatırlatan Andaç, tekrar görüşmesi halinde en küçük kot pantolonu kendisine hediye etmek istediğini sözlerine ekledi.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.