Konya

"Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği" paneli

13:37 26 Nisan 2016
"Dünya Devlerinden Enerji VerimliliÄŸi" paneli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Danışmanlık ve Eğitim Daire Başkanı Mustafa Kemal Akgül, "Yurt dışından milyarlarca doların gelmesini beklemektense kendi kaynaklarımızı etkin kullanarak o milyarlarca doları kendi içimizde sermaye hareketine dönüştürebiliriz" dedi.

Akgül, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi işbirliğiyle düzenlenen, "Dünya Devlerinden Enerji Verimliliği" panelinde, işletmelerde verimliliğin artırılması ve temiz üretim tekniklerinin etkin kullanımını sağlamak için danışmanlık hizmeti sunduklarını söyledi.

Genel Müdürlüğün yıl içinde verimlilik üzerine çeşitli etkinlikler düzenlediğine dikkati çeken Akgül, bu eğitim programlarıyla kurumlara toplumsal düzeyde verimlilik ve temiz üretim konularında bilgi desteği sağladıklarını ifade etti.

Akgül, verimliliğin, her gün planlanması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kalite ve israfın önlenmesi verimliliğin alt kümesidir. Verimliliğin yerine hiçbir şey ikame edilemez. Verimlilik, kaynakları etkin kullanmaktır. İsrafın önlenmesi, Ar-Ge, inovasyon tek başına bir şey kurtarmaz. Sürdürülebilirliğin ve yegane rekabetin kaynağı verimliliktir. İl müdürlüklerimizle rehber hazırladık. Verimlilik, çevre, turizm ile ilgili konularda ancak topyekün, el birliği ile birşeyler yapılabilir. Belki gelecek yıl, valiliklerimizde 'verimlilik koordinasyon kurulu' oluşturulmasını önereceğiz. Buradaki çalışmayı Genel Müdürlük olarak biz üstleneceğiz. Türkiye'nin sermayesi sınırlı. Yurt dışından milyarlarca doların gelmesini beklemektense kendi kaynaklarımızı etkin kullanarak o milyarlarca doları kendi içimizde sermaye hareketine dönüştürebiliriz."

Verimlilik konusundaki yarışmaların yerelleşmesini arzuladıklarını anlatan Akgül, "Dün Ankara'da iki ödül verdik. İşletmelerimize yönelik de proje ödülleri veriyoruz. Ayrıca işletmelerde verimlilik sertifikalandırılmasını gerçekleştireceğiz. Reyting çalışması diyoruz. Örneğin verimsiz motorların verimlilileriyle değiştirilmesini isteyeceğiz. Akıllı üretim sistemlerini önereceğiz" ifadelerini kullandı.

Panelde, Toyota Proje Planlama ve Yönetimi Müdürü İrfan Sarıcı, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı Danışmanı Hidenori Tarui, proje yöneticisi Nafi Baran da verimlilikle ilgili sunum yaptı.

Panele, Konya Valisi Muammer Erol, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Uğur Özalır, Makine Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Erdoğan Duransoy, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve oda üyeleri katıldı.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.