Konya

Halep saldırılarına tepkiler

21:25 07 Mayıs 2016
Halep saldırılarına tepkiler

Konya'da İnsan ve Medeniyet Hareketi öncülüğünde toplanan sivil toplum kuruluşları, Suriye rejimi ve Rus güçlerinin Halep kentinde düzenlediği saldırılara tepki göstermek için yürüyüş düzenledi.

Kent meydanında toplanan kalabalık, Rusya, İran ve Suriye rejimi aleyhine Türkçe ve Arapça slogan atarak, tarihi Şerafettin Camisi'ne yürüdü.

Yazar Abdurrahman Dilipak, burada yaptığı konuşmada, Şam'ın kutsal bir yer olduğunu ifade etti.

Şam'ın Tevrat, İncil, Zebur ve Kur'an'ın coğrafyası olduğunu belirten Dilipak "Kalbinde Kudüs'ü, kıblemizi, İsra makamını taşıyan Şam'ın mukaddes değerleri olmasaydı bile 'haksızlıklar karşısında susanlar dilsiz şeytandır' diyen Kur'an, bizi oradaki mazlum insanlara sahip çıkmaya mecbur bırakacaktı." dedi.

Anadolu'nun işgalinin Lazkiye Şam Halep civarından Fransızların Hatay'a girmesiyle başladığını anlatan Dilipak, "Şam'ı kurtarmadan kendi tarihi davalarımıza, tarihi sınırlarımıza geri dönme şansına sahip değiliz. Şam'ın sınırı duygusal olarak İstanbul'da biter, İstanbul'un sınırı Şam'da, Yemen'de biter. Biz tek bir millet, tek bir ümmet, tek bir cemaatiz" diye konuştu.

İnsan ve Medeniyet Hareketi Konya Başkanı Adem Ceylan da Halep'te her gün yüzlerce insanın öldüğünü vurguladı.

Halep'in kaybettiğini zannedenlerin yanıldıklarına dikkati çeken Ceylan, Halep'in kanı tükenmiş bir ümmete kan bağışladığını söyledi.

Saldırılarda 1 milyona yakın Müslüman'ın öldüğünü ve 6 milyon insanın da yurdundan edildiğini aktaran Ceylan şunları kaydetti:

"Kadim şehirlerimiz yerle bir edildi. Bu olaylar tarihe bırakacağımız alelade bir hikaye değil, bir trajedidir. Dökülen kanlar düşmana olan yeminimiz ve kardeşlerimize olan sadakatimizdir. Bunu sadece bir yürüyüşle hitam edecek değiliz. Kardeşlerimizi, NATO ve Birleşmiş Milletlerin insafına terk etmeyeceğiz. Müslüman kanı dökmekten başka emeli olmayan DAEŞ çetesine bu coğrafyayı terk etmeyeceğiz. Şam sırtlarında en mutlu günlerini yaşayan İsrail'in güvenlik politikaları için Suriye'den vazgeçmeyeceğiz. Akdeniz enerji koridoru için savaşı içinden çıkılmaz hale getiren Rusya, Amerika için Halebi terk etmeyeceğiz."

Yapılan duaların ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.