Konya

Seyyid Harun Camii'ndeki kitabe aydınlatıldı

12:29 07 Eylül 2016
Seyyid Harun Camii'ndeki kitabe aydınlatıldı

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yıldız, Seydişehir Seyyid Harun Veli Camii'nde bulunan kitabenin Ağa Mescidi’ne ait olduğunu bildirdi.

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, kitabenin Hicri 1246/Miladi 1830 yılında Ali Ağa'nın yaptırdığı mescide ait olup hattatının ise Rüşdi olduğunu söyledi.

Kitabeninde mescidin Seyyid Harun yakınında olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Araştırmalarımız sonucunda kitabede adı geçen Ali Ağa’nın Seydişehir ayanı Akçalarlı Derviş Mehmet Ali Ağa (Ölümü: Hicri 1253/Miladi 1838), Rüşdi’nin ise Derviş Ali Ağa’nın Hicri 1249/Miladi 1833 yılında yaptırdığı Ağa Çeşmesi’nin kitabesini yazan hattat-şair Mustafa Rüşdi (Ölümü Hicri 1296/Miladi 1878) olduğunu belirledik. 15 Kasım 1938’de Seydişehir’e gelen Mevlana Müzesi Müdürü Mehmet Yusuf Akyurt, o tarihte Seydişehir kalesinden yalnız harap bir duvar parçası ile yine harap olmuş bir büyük kapısından başka şeyi kalmadığını, bu kale kapısının önünde Ağalar Mescidi ve Derviş Ağa Çeşmesi’ni gördüğünü yazmıştır. Ağa çeşmesi kale kapısı yanında hala mevcut olup çeşme işlevini sürdürürken 1938 yılında ayakta olan Ağalar Mescidi’nin, daha sonraları yıkıldığı anlaşılmaktadır. 1955 yılında Seyyid Harun Camii ve Türbelerin tamiri sırasında yıkılan Ağalar Mescidi kitabesi, Seyyid Harun Camii’nin duvarına yerleştirilmiştir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.