Konya

Büyüme rakamları açıklandı

12:51 31 Mart 2017
Büyüme rakamları açıklandı

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, hem küresel etkenler hem de siyasi ve ekonomik darbe girişimlerine rağmen, reel sektör sayesinde 2016 yılında dünyada örneği olmayan bir başarının gerçekleştirildiğini bildirdi.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamayla, Türkiye ekonomisinin 2016'nın son çeyreğinde yüzde 3,5 büyümesini değerlendirdi.

Ekonomi açısından kara bulutların dağılmaya başladığına dikkati çeken Öztürk, beklentilerinin, faiz oranlarının daha aşağı seviyelere hızla çekilmesi olduğunu ifade etti.

Kurlardaki dalgalanmanın azalarak halen yüksek de olsa belirli bir seviyede sabitlendiğini, bunun da enflasyonun düşme eğilimine gireceğine işaret ettiğini belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"2016'nın genelinde yüzde 4 büyüme hedefinden uzak kaldığımız bir gerçektir. Fakat unutulmamalı ki özellikle yılın ikinci yarısından itibaren darbe girişiminin devamı niteliğinde küresel ekonomik saldırılar ülkemizi hedef almıştır. Kur-faiz ikilimiyle özellikle son yıllarda hızla yükselen Anadolu ekonomisi üzerinde bir baskı kurulmaya çalışılmıştır. Hem küresel etkenler hem de siyasi ve ekonomik darbe girişimlerine rağmen fedakarca çalışmaya devam eden reel sektörümüz sayesinde 2016 yılında dünyada örneği olmayan bir başarıyı gerçekleştirdik.Türkiye ekonomisi her şeye rağmen büyümeye devam ediyor. Sanayi üretimindeki toparlanma eğiliminin yanı sıra üretim ve ihracatta canlanma sürmektedir. Milli İstihdam Seferberliği ile yılın ilk üç ayında istihdama çok büyük katkı sağlanmıştır."

Öztürk, nisan ayıyla, Türkiye'nin yönetim sistemine gelecek istikrarın da ekonomiye daha hızlı bir normalleşme sağlayacağını ifade etti.

- "Ülkemizin beklentilerin üzerinde büyümesi, hepimizin moralini yükseltti"

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü de Türkiye'nin, olumsuzluklara rağmen büyüyerek beklentileri aştığını bildirdi.

Kütükcü, şöyle devam etti:

"Beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme oranı Türkiye'ye olan güveni gösterdi. 15 Temmuz FETÖ ihaneti, terör olayları, bölgemizdeki jeopolitik gerginlikler ve küresel krizin devam eden etkilerine rağmen ülkemizin beklentilerin üzerinde büyümesi, hepimizin moralini yükseltti. Bu büyüme oranıyla Türkiye dinamik ve üreten bir ülke olduğunu tüm dünyaya göstermiş oldu.

2016 büyümesi ile 2017'de olumlu seyreden ihracat ve üretim artışı, beraberinde yeni istihdamları getirecek. İşsizlik oranları aşağıya çekilecek. 2017'ye yüksek oranda ihracat artışlarıyla başladık. Ocakta sanayi üretiminde de bir artış geldi. Bu artışların önümüzdeki aylarda da devam edeceğini düşünüyoruz. 2017 büyümesinin daha iyi bir performansla gerçekleşmesi için iş dünyası olarak aralıksız üretmeye devam edeceğiz. Bu konuda hükümetimiz de iş dünyasını, üretimi ve istihdam piyasasını destekleyici politikalarını sürdürmeli, reformlara ara vermeden devam etmelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.