Kütahya

Hayme Ana'nın kabri Sönmez ailesine emanet

11:12 07 Eylül 2015
Hayme Ana'nın kabri Sönmez ailesine emanet

SERDAR YİĞİT - Kütahya'nın Domaniç ilçesinde yaşayan Sönmez ailesi, 4 kuşaktır, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi olan Hayme Ana'nın kabrinin bakımını yapıyor.

Hayme Ana Derneği Başkanı Mesut Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hayme Ana'nın Türkiye için önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

Sönmez, Süleyman Şah'ın eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi olan Hayme Ana'nın kabrinin Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde bulunduğunu dile getirdi.

Her yıl eylül ayında ilçede Hayme Ana'yı anma etkinlikleri düzenlendiğini ifade eden Sönmez, "1892'de Abdülhamit Han tarafından tarafından yapılan araştırma sonucunda Hayme Ana'nın kabrinin Domaniç'in Çarşamba köyünde olduğu tespit edilmiş. Abdülhamit Han daha sonra kabrin bulunduğu yere Hayme Ana'nın türbesinin yanı sıra imam yetiştirmek için bir medrese ve misafirhane yaptırmış. Buraların anahtarı da köy halkından olan Yakup oğlu Süleyman dedemize teslim edilmiş. Biz de annem Zarife Sönmez ve çocuklarımızla buralara sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

Türbenin anahtarının teslim edildiği Yakup oğlu Süleyman'ın gelini olan ve aynı zamanda türbedar olan 75 yaşındaki Zarife Sönmez de kendilerine emanet edilen türbeye en iyi şekilde sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

Sönmez, şunları kaydetti:

"Dedemize verilen türbenin anahtarı, 4 kuşaktan beri bizde bulunuyor. 123 yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan türbedarlık görevimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Türbenin, medresesinin ve misafirhanenin her türlü bakımını temizliğini üstlendiğimiz gibi gelen misafirlere de karınca kararınca ikramlarda bulunuyoruz. Onları evimizde misafir olarak ağırlıyoruz. Gelen misafirlere Hayme Ana'yı anlatıyoruz. Biz buralara gözümüz gibi bakıyoruz. Biz öldükten sonra da inşallah bu görevi bizim çocuklarımız ve torunlarımız sürdürecek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.