Kütahya

69. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

17:58 05 Ocak 2016
69. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

 Kütahya İl Sağlık ve Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Erkan Gaygısız, verem hastaları sayısının son 10 yıl içerisinde yarıya düştüğünü bildirdi.

Gaygısız, 69. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasının ödül dağıtımları için Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, "2005’lerden 2014’lere geldiğimizde 20 binin üzerinde olan verem hastası sayımız bugün 13 binlere düştü" dedi.

Var olan verem hastası sayısını düşürmenin yanı sıra bu hastalığa ilk defa yakalananların sayısını da düşürdüklerini dile getiren Gaygısız, şunları kaydetti:

"Sevindirici olan, verem tedavi edilebilen bir hastalık. Üzücü olan ise hem tedavi olan kişinin hem onun yakınlarının ve toplumun genelinin veremin dirençli bir hastalık olduğunu bilmesi gerekiyor. Tedavisi var, çoklu ilaç kullanılması gerekiyor. Bazen 6 aya kadar süren bir tedavi süreci gerekiyor. Hakikaten çok zor bir durum. Çünkü zaman zaman bizler bir ağrı kesiciyi bile almakta ihmalkar davrandığımız oluyor. Verem hastalarımız belki 6 ay boyunca 3'lü, 4'lü ilaçları her gün hiç aksatmamak almak zorunda. Bu tabi yorucu bir süreç. Biz sağlıkta dönüşüm programı ile 'doğrudan gözetimli tedavi' diye bir model geliştirdik. Verem hastalarının ilaçları ücretsiz."

Daha sonra yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.