Kütahya

Kütahya Konakları ile ilgili protokol imzalandı

12:27 14 Mayıs 2016
Kütahya Konakları ile ilgili protokol imzalandı

Kütahya'daki 44 tarihi konağın kayıt altına alınarak turizme kazandırılması amacıyla Belediye ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arasında "Kentsel Tasarım Projelerinin Hazırlanması" protokolü imzalandı.

Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, makamında düzenlenen imza protokol töreninde yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belediye olarak kültür varlıklarını koruma ve onları restore ederek hayatiyet kazandırmak adına bir ortak projeyi imzaladıklarını söyledi.

Belediye olarak kentteki tarihi dokuyu korumak ve turizme kazandırmak adına çalışmalar yaptıklarını anlatan Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"Projeyle ilimizde Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun koruma alanları içerisindeki Meydan, Cemalettin, Alipaşa ve Balıklı mahallelerimizde yer alan 44 korunması gerekli tescilli taşınmazın röleve, restorasyon projeleri, mimarileri ve sokak dokularıyla birlikte kayıt altına alınması amaçlanıyor. Yine proje ile tescilli olmayan eserleri de tescilli hale getirilerek sokak ve caddelerde bu anlamda bütünlük oluşturulacak. Proje sayesinde bu eserlerimiz korunarak yaşatılacaktır. Proje için Kültür ve Turizm Bakanlığından belediyemize şu an itibariyle 1 milyon 50 bin lira hibe desteği sağlandı. Projemiz sonunda saydığımız mahallelerdeki 44 eserimizi turizmin ve dolayısıyla kamuoyunun hizmetine sunacağız."

Saraçoğlu, eserlerin restorasyonunun ardından onları ayakta tutmanın Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün ve belediyenin yanı sıra Kütahya halkının da görevi olması gerektiğini belirtti.

Yeldemez de Kütahya'nın Kültür ve Turizm bakımından Türkiye’de önde gelen illerden biri olduğunu söyledi.

Kentte 150, 200 yıllık tarihi konakların olduğuna dikkat çeken Yeldemez, "İlimizde 852 tescilli taşınmaz kültür varlığımız var. Bunların yaklaşık 370 tanesi şehir merkezindedir. Taşınmaz kültür varlıklarının oranına yardım sağlanmasına dair yönetmelik gereği Bakanlığımızca 2005-2015 yılları arasında Kütahya'mıza gerek proje ve gerekse proje uygulaması yardımı olarak 168 taşınmaza 2 milyon 815 bin lira hibe şeklinde destek sağlamıştır. Bu sene de belediyemizle yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde ilk defa belediyemizle toplu bir projeye imza atmış olduk." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez hazırlanan protokol sözleşmesini imzaladı.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.