Kütahya

Adını yapılışından alan yöresel lezzet: cimcik aşı

10:10 26 Eylül 2018
Adını yapılışından alan yöresel lezzet: cimcik aşı

Hitit, Frig, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Kütahya, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra farklı tatlar arayanlar için kaybolmaya yüz tutan yöresel "cimcik aşı"yla alternatif sunuyor.

Adını, hamurun çimdiklenerek hazırlanmasından alan, "hamur aşı" olarak da bilinen ve kullanılan malzemeler bakımından ekonomik olan cimcik aşı, kentte daha çok yöresel yemeklerin bulunduğu restoran ve lokantalarda satılıyor.

Un, yumurta, su ve tuzdan oluşan malzemelerle hazırlanan hamurun oklava ile açılıp, küçük kareler halinde kesilmesi, uçlarının mantı yapımında olduğu gibi çimdiklenerek bir araya getirilmesi ve kaynayan suda pişirilmesinin ardından servis tabağına alınan cimcik aşı, isteğe göre sade ya da sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis ediliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kütahya'nın kadim bir medeniyetin izlerini taşıdığını hatırlatarak, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de öne çıktığını söyledi.

Yeldemez, cimcik aşının Kütahya yöresine ait olduğunu ve yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kütahyamız, özellikle mutfak kültürü konusunda gerçekten önemli değerlere sahip bir şehirdir. Yöresel yemekler dediğimizde, daha çok hamur işlerine, sebze ve süt ürünlerine dayanan bir mutfak kültürümüz var. Hamur işinde de cimcik aşı, geçmişten günümüze kadar yaşatılmaya çalışılan bir yemeğimizdir. Tarihi konaklarımızda daha çok yaşatılan yöresel lezzetlerimizden cimcik aşı, ekonomik ve yapımı kolay olan bir yemek olduğu için tercih ediliyor. Besleyiciliğiyle de ön plana çıkan cimcik, farklı damak tatları arayanlara bir alternatif durumundadır."

Cimcik yemeğinin Kütahya'yı gezmeye gelenler tarafından da tercih edildiğini belirten Yeldemez, "İlimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere de yöresel yemeklerimizi ve cimcik aşımızı tattırarak bu otantik lezzetleri tanıtmaya ve yaşatmaya gayret ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Cimcik aşı, hamur işi yemeklerimizin başında geliyor"

Kütahya'nın tarihi Germiyan Sokağı'nda restoran işleten Salih Gül de kentin unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerinden olan cimcik aşını müşterilerine sunduğunu söyledi.

Gül, "hamur aşı" olarak da bilinen cimcik aşının eskisi kadar yaygın yapılmadığına değinerek, "Yaklaşık 150 yıllık bir geçmişe sahip olan konağımızda 15 yıldır yöresel yemekler üzerine faaliyet gösteriyoruz. Cimcik aşı, hamur işi yemeklerimizin başında geliyor. Ekonomik bir yemek olduğu için çok tercih ediliyor. Biz de bu yemeğimizi en iyi şekilde hazırlayarak sunuyoruz." diye konuştu.

- Un, yumurta, su ve tuz

Cimcik aşının, un, yumurta, su ve tuzdan oluşan malzemelerle hazırlandığını aktaran Gül, yemeğin yapılışını şöyle anlattı:

"Malzemeler karıştırılıp hamur hazırlandıktan sonra oklava ile açılarak küçük kareler şeklinde kesilir. Kesilen hamurlar uçlarından bir araya getirilerek cimciklenir. Hazırlanan cimcikler daha sonra kaynayan suda yaklaşık 15 dakika pişirildikten sonra süzülerek servis tabağına alınır. Üzerine isteğe göre sarımsaklı veya sade yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.