Kütahya

Domaniç'te davullu sakızlı düğün daveti

13:05 02 Ekim 2018
Domaniç'te davullu sakızlı düğün daveti

Kütahya'nın Domaniç ilçesinde düğün yapacak damadın arkadaşları, eski bir geleneği canlandırmak için davetiye yerine maniler eşliğinde davul çalarak, sakız dağıtarak düğün davetinde bulundu.

Hasantepe Mahallesi'nde yaşayan ve düğün hazırlığı yapan damat Deniz Yurdusev'in arkadaşları, tüm ilçeyi dolaşarak maniler eşliğinde davul çalıp sakız dağıtarak ilçe halkını düğüne davet etti.

Damadın arkadaşlarından Faik Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinden duydukları düğün daveti geleneğini yeniden canlandırmak ve yaşatmak istediklerini söyledi.

Maniler eşliğinde ilçe merkezinde gördükleri herkesi arkadaşının düğüne davet ettiklerini belirten Arıkan, şöyle konuştu:

"Ben davul çalma görevini üstlendim. Davulla bütün ilçe merkezini dolaşarak halkı düğüne davet ettik. Çok eğlenceliydi. Davet ettiğimiz kişiler de çok mutlu oldu. Büyüklerimize eski günleri yaşattık. İnşallah bu geleneği bundan sonra da başkaları devam ettirir."

Gençlerin eskiye özlemi olduğunu dile getiren 71 yaşındaki İbrahim Yıldız da bu geleneği tekrar canlandırdıkları için damadın arkadaşlarına teşekkür etti.

- "Eskiden düğünler kış aylarında olurdu"

Eskiden düğüne davet için davul eşliğinde kadınlara saç teli, erkeklere de sakız dağıtıldığını anlatan Yıldız, "Şimdi bu adetler kalktı. Bunun yerine yaldızlı davetiyeler dağıtılıyor. Kişiye özel davetiye olmadığı için eskiden düğüne herkes katılırdı. Keşkek ve yufka ıslaması olmadan düğün de olmazdı. Bir de eskiden düğünler kış aylarında olurdu. Damatları çamura yatırırlardı. Şimdi artık her yer kaldırım olduğu için buna da imkan kalmadı." ifadelerini kullandı.

Damat Deniz Yurdusev ise gelenek ve görenekleri yaşatmaya çalışan arkadaşlarına teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.