Kütahya

Çinili Cami 2023’te açılmaya hazırlanıyor!

14:32 26 Kasım 2021 3 Yorum Var
Çinili Cami 2023’te açılmaya hazırlanıyor!

Kütahya'da bilim adamlarının şehrin sembollerinden Çinili Camii'nin 'güçlendirilmesi' yönündeki raporunun ardından başlatılan proje çalışmaları tamamlandı. Caminin 2023 yılının Mart ayında tekrar ibadete açılması öngörülüyor.

Dünyaca ünlü Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu'nun 1972'de yaptırdığı Çinili Cami’de yapılacak güçlendirme ve restorasyon çalışmaları Dumlupınar Üniversitesi'nde düzenlenen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı. Vali Ali Çelik, Çinili Cami’nin mevcut halinin korunarak Kütahya’ya yeniden kazandırılmasının bilimsel raporlarla ispatlanmasıyla birlikte hazırlanan projelerde uygulama aşamasına gelindiğini, 2023 yılının Mart ayında yeniden hizmete açılacağını açıkladı.

YIKIMI ENGELLENDİ   

ODTÜ’lü bilim insanların yer aldığı ikinci bir bilim kurulunun kurulmasıyla Çinili Cami için yeni bir süreç başladığını aktaran Vali Çelik, “İlk bilim kurulu zemindeki kayma ve oturmalardan dolayı, taşıyıcılarda oynamalardan yani kadınlar bölümünün yapımında temel akslarında yapılan oynamaların binanın statiğinde sıkıntılar meydana getirdiği ve bu haliyle korunmanın mümkün olmadığı raporları bizi tereddütte düşürmüştü. Sonrasında ODTÜ’lü uzmanlardan oluşan ikinci bir bilim kurulu oluşturuldu ve çalışma yaptı. Camimizin yıkılmadan yapılacağı bilimsel raporlarla ispatlanarak, yıkım engellendi. Şehrin tüm dinamikleriyle enerjimizi camimiz için harcayacak, 2023 yılının Mart ayında inşallah hizmete sunacağız” dedi.

Vali Ali Çelik, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, kurul üyeleri ile emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından Dr. Mahmud Sami Güven; cami güçlendirme ve restorasyon projeleri, cami minaresi güçlendirme, taşıma ve restorasyon projeleri, çevre istinat duvarı, zemin ve çevre tanzim projeleri hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi. Toplantıya; Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ile ilgililer katıldı.

 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Metin karaca 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim yaşım 49 yaşındayım. Doğma büyüme caminin bulunduğu sokakta oturmaktayım ve rahmetli babam cami koruma derneğinde görev aldı 49 yıldır kayma olmayan cami yıkılmasıyla bundan sonrada yıkılmaz bazı kendini bilmezler yüzünden kütahyamızın simgesi olan camimiz kapatıldı . Gelen turistler ziyarete geldiklerinde caminin kapalı olduğunu gördüklerinde şaşırarak gidiyorlar. Camimiz in çinileri dönüşüyorlar bu yüzden camımızın çinilerinin elden geçirilerek en kısa zamanda açılmasıni dilerim.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    camii gerekli ise normal bir şekilde yapılsa olmaz mı? neden caf caflı camiler yapıyoruz, bu konuda hadis mi var. israf haram değil mi? Eğer peygamberimizi örnek alacaksak daha sade ve az masrafla yapılmış ibadethaneler yapılmalı. (sakın kimse din düşmanı demesin, en az sizin kadar müslümanım)
    Cevapla
  • ALİKAPTAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Konuyu bilmeden Camiyi bilmeden olayı bilmden saçma sapan yorum yapmayın.Kütahya'nın simgesi çini.bu camide 1972 yılında ilimizin çok değerli bir ressamını bize bıraktığı miras.camiler cafcaflı olsunda adı müslüman olduğunu söyleyipte cuma'dan cumaya bile camiye gelmeyenleri biraz etkilesinde vicdana gelsinler din iman yüzü görsünler..
  • Cengiz 2 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir eser ama hakikatten restorasyon gerekiyor.
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.