Malatya

UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı

15:43 13 Kasım 2015
UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı

Malatya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğindeki toplantıda, UCLG-MEWA ve UCLG Avrasya arasında işbirliği protokolü, UCLG-MEWA ve D-8 arasındaysa mutakabat zaptı imzalandı

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, Malatya'da başladı.

İki gün sürecek toplantının açılışında konuşan UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, teşkilatın 2004 yılında Paris'te kurulduğunu, amaçlarının demokratik yönetimin birleşik sesi ve dünya ölçeğinde savunuculuğunu yapmak olduğunu söyledi.

Hedeflerinin uluslararası toplulukla işbirliği içerisinde yerel yönetimlerin değerlerini, amaçlarını ve çıkarlarını korumak olduğunu aktaran Duman, 20 ülkede faaliyette bulunduklarını belirterek, D-8 içerisinde yer alan İran, Mısır, Pakistan ve Türkiye'nin de çalışmalarını sürdürdükleri ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Duman, şunları belirtti:

 "Bu manada ekonomik işbirliği teşkilatı D-8 ile teşkilatımız arasında mutabakat zaptını sizlerin huzurunda imzalayacağız. İmzalayacağımız mutabakat zaptının bölgemiz açısından önemli sonuçlar getireceğini umut etmekteyim. İstanbul'da 1997 yılında D-8'in ilk mutabakat zaptında yer alan deklarasyonda 6 başlık yer almıştır. Bunlar çatışma yerine barış, cepheleşme yerine uzlaşı, istismar yerine işbirliği, çifte standart yerine adalet, ayrım yerine eşitlik, baskı yerine demokrasidir. Biz de bu ilkeleri yaptığımız protokolle, yerel yönetimlerde siz değerli üyelerimizle başarıyla uygulayabilmeyi temenni ediyoruz."

Toplantı kapsamında ayrıca UCLG Avrasya Bölge Teşkilatı ile de protokol imzalayacaklarına dikkati çeken Duman, "Burada yeni bir dönemi başlatmış olacağız" dedi.

Duman, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü arasındaki süreçte kadına karşı şiddetle mücadeleye ve insan haklarına dikkati çekmek için turuncu etkinlikler düzenleyeceklerini anlatarak, "Turuncu atkılarımızla çektireceğimiz aile fotoğrafımızla da bu kampanyamızı Malatya'dan başlatmış olacağız" ifadesini kullandı.

- Sığınmacılara 7,5 milyar doların üstünde insanı yardım yapıldı

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de dünyada ve bölgedeki nüfus artışı hızına işaret ederek, belediyelerin idari ve mali kapasitelerinin aynı oranda artmadığını belirtti. Güngör, şunları ifade etti:

"Bugün Türkiye, Suriye ve Irak'tan gelen 2 milyonun üstünde sığınmacıya ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye, şimdiye kadar sığınmacılara 7,5 milyar doların üstünde insani yardım yapmıştır. Sığınmacıların sadece yüzde 13'ü geçici barınma merkezlerinde, yüzde 87'si ise belediye sınırlarında ve yerleşim yerlerinde yaşamaktadır. Bu durum belediye hizmetleri ve maliyetlerinin beklenmeyen artışına sebep olmuştur. Belediyelerimiz katlandıkları ilave yükle orantılı kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Türkiye Belediyeler Birliği, bu yıl sığınmacı yükü olan veya ihtiyacı bulunan belediyelerimize iş makinesi, ambulans, gezici mutfak, sağlık aracı, cenaze aracı ve itfaiye gibi yaklaşık 30 milyon dolar tutarında 250 araç desteğinde bulunmuştur. Suriyeli sığınmacı sorunu sadece Suriye'ye komşu ülkelerin sorunu değildir. Bütün insanlığın ve dünyanın sorunudur."

Dünya kamuoyunun sığınmacılara yapılan yardımlar için Türkiye ve belediyelerini takdir ettiğine değinen Güngör, "Türkiye ve belediyeleri, takdir edilmenin ötesinde daha ileri adımlar beklemektedir. Bir İnsani Yardım ve Afet Koordinasyon Merkezi kurulması gerekir" diye konuştu.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, dünyayı tehdit eden küresel iklim değişikliği ve buna bağlı felaket senaryolarının bilinçsiz tüketim ile yaşam kaynaklarına sorumsuzca verilen zararın sonucu olduğunu dile getirdi. Çevreyi korumak gerektiğini belirten Kamçı, "Sürdürülebilir çevre çalışmalarına hız vermek, eksiklerimizi bir an önce gidermek ve doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanması için ne gerekiyorsa el birliğiyle hayata geçirmek durumundayız" ifadelerini kullandı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da kentin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını aktararak, toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti. 

Toplantıya, USLG Avrasya Genel Sekreteri Rasikh Sagitov, D-8 Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali Muhammad Mousavi, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, UCLG-MEWA Kültür Komitesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı. 

Konuşmaların ardından UCLG-MEWA ve UCLG Avrasya arasında işbirliği protokolü, UCLG-MEWA ve D-8 arasındaysa mutakabat zaptı imzalandı.

Daha sonra teşkilat üyeleri, kadına karşı şiddete dikkat çekmek için turuncu atkı takarak fotoğraf çektirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.