Malatya

UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı

15:47 15 Kasım 2015
UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı

Malatya'da düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, yayımlanan deklarasyonla sona erdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, cuma günü başlayan UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, Çevre Komitesi Toplantısı ve Sürdürülebilir Kentler Forumu tamamlandı.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, program sonunda, ev sahipliği ve organizasyon nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, diğer emeği geçenler ile katılımcılara teşekkür etti.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı D-8 ile imzalanan mutabakat zaptı ve UCLG Avrasya Bölge Teşkilatı ile hazırlanan ortak çalışma protokolü çerçevesinde, gelecekte yapılacak güzel işlerin temelinin Malatya'da atıldığını belirten Duman, şunları kaydetti:

"UCLG-MEWA bünyesinde bulunan 7 komiteye ek olarak Kentsel Mobilite ve Kentsel Turizm komitelerini kurduk. Çevre komitemizin gerçekleştirdiği toplantıyla, komitemize İstanbul Büyükşehir Belediyesini başkan, Malatya ile Konya büyükşehir ve Seferihisar belediyelerini de eş başkan seçmek suretiyle çalışmamızı tamamladık. Komitemizin bundan sonraki ilk toplantısını İstanbul'da yapmaya karar verdik. Umut ediyorum ki çevre komitesi toplantımızla beraber yerel yönetimlerde bu konudaki duyarlılık artacaktır."

UCLG-MEWA çalışma ve projeleri hakkında da bilgi veren Duman, "Yerel yönetimlerin ortak sesi olma gayretiyle çalıştığımız bu yolda, geleceğin şehirlerini hep birlikte insani değerler çerçevesinde inşa etmeyi umut ediyorum" ifadelerini kullandı.

- "Çevreye karşı duyarlılığımız devam etmek zorunda"

Büyükşehir Belediye Başkanı Çakır ise toplantıdan çok önemli sonuçların çıktığına inandığını, insanların yaşamlarını kolaylaştırmak adına yeni arayışlara girdiklerini vurguladı.

Dünyada sürekli bir ekonomik yarış olduğuna işaret eden Çakır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ancak bununla insanların geleceğini tehlikeye atacak çevre kirliliği ortaya çıkıyor. Bir yandan insan yaşamını kolaylaştırırken, bir yandan da bunun için gerçekleştirilen yatırım ve hizmetler sırasında insana ve insan geleceğine, doğaya verilecek zararı tamamen ortadan kaldırmak temel hedefimiz olmalı. Malatya'daki toplantı bu anlamda çok önemliydi. Bu konu hiçbir zaman bitmeyecek. Bir taraftan hizmet yaparken, diğer taraftan çevreye karşı duyarlılığımız da devam etmek zorunda. Yapılan toplantılarda bununla ilgili güzel sonuçlar çıktığına inanıyorum. Katılımcıların da bundan yeterince istifade ettiğini düşünüyorum."

Konuşmaların ardından Duman, Çakır'a teşekkür plaketi verdi.

- Deklarasyon yayımlandı

UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı, Çevre Komitesi Toplantısı ve Sürdürülebilir Kentler Forumu sonunda, sürdürülebilir çevresel politikalar için yerel yönetim liderleri Malatya deklarasyonu yayımlandı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Turan tarafından okunan deklarasyonda, iklim değişikliği, kentsel tarım, atık yönetimi, kirlilik ve enerji konularında çeşitli kararlar alındı.

Güçlü ve verimli bir iklim değişikliği topluluğu oluşturabilme adına çaba gösterileceği ve iklim değişikliğiyle mücadele etme kapasitesinin geliştirileceği belirtilen deklarasyonda, tüketici konumuna getirilen kentlilerin, toprakla tekrar buluşmalarını sağlayacak çalışmalar yapılacağı kaydedildi.

Vatandaşlarda evsel ambalaj atıklarının azaltılmasına yönelik farkındalık oluşturulacağı bildirilen deklarasyonda, yerel seviyede çocuk ve gençler için temel atık eğitiminin teşvik edileceği, hava ve gürültü kirliliğine ilişkin gerekli çalışmaların yapılacağı ifade edildi.

Deklarasyonda, atıkların önce kaynağında azaltılması ve sonra ayrıştırılmasıyla ilgili entegre uygulama projeleri geliştirileceği ve atık çeşidinin her türünün bertaraf edilmesine yönelik çaba gösterileceği vurgulandı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından bölge için elverişli yatırımların teşvik edileceği, uygun maliyetteki yeşil enerjiye erişimindeki boşlukların belirleneceğine işaret edilen deklarasyonda, devlet daireleri, ofisler, okullar ve benzeri kamu kuruluşlarında enerji verimliliği yüksek binalar ve yeşil enerji kaynaklarının kullanımı için yatırımlar yapılacağı belirtildi.

Deklarasyonda, "akıllı şehir" teknolojilerine yatırımların teşvik edileceği ve ekolojik yaşama ulaşma hedefiyle insan ile doğayı barıştırmanın taahhüt edildiği kaydedildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.