Malatya

1 Aralık Dünya AIDS günü

15:19 01 Aralık 2015
1 Aralık Dünya AIDS günü

 Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, HIV enfeksiyonunun erişkinlerin yanı sıra tüm yaş gruplarında görülebildiğini belirtti.

Şener, 1 Aralık Dünya AIDS günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ilk kez 1980'li yıllarda tanımlanan HIV enfeksiyonunun o yıllardan bu yana dünyada din, dil, ırk, cins, ülke ayırımı yapmadan yayılmaya devam ettiğini anımsattı. 

Hastalığın korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörlerle damar içi madde kullanımı, gebelik sırasında ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu yolu ile bulaşabildiğini aktaran Şener, "Bu geçiş yolları nedeni ile HIV enfeksiyonu, erişkinlerin yanı sıra tüm yaş gruplarında görülebilmektedir" ifadelerini kullandı.

Şener, hastalığın tam anlamıyla tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan ilaç tedavileri ile HIV/AIDS hastalığından ölümlerin azaldığını ve kişilerin yaşantılarına devam edebildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS 2014 yılı raporuna göre, dünyada 2014 yılı içinde yaklaşık 2 milyon kişinin HIV enfeksiyonuna yakalandığı, dünyada 36,9 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,2 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü belirtilmektedir. Ülkemizde nüfus artışı, hastalığa ilişkin farkındalığın artması, tanı ve tedavi hizmetlerindeki gelişmeler neticesinde HIV/AIDS vaka sayılarında artış görülmektedir. Ancak Türkiye hala dünyada HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkta görüldüğü ülkeler arasında değerlendirilmektedir. Ülkemizde bildirimi yapılan vakaların yüzde 75'i erkek,yüzde 25 i ise kadındır. Vakaların yüzde 16'sının yabancı uyruklu olduğu, bulaşma yollarına göre değerlendirme yapıldığında vakaların yarısından çoğunun cinsel yolla bulaştığı tespit edilmiştir."

Organ ve doku nakilleri öncesinde gerekli testlerin yapılmasının HIV geçiş riskini en aza indirdiğini belirten Şener, dövme ve piercing gibi uygulamaların temiz ve steril koşullarda yaptırılması, vücuda takılan delici, kesici özellikli takılar ortak kullanılmaması, tek kullanımlık steril enjektör kullanılması HIV bulaşma riskini azalttığını da kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.