Malatya

69. Verem Eğitimi ve Propagandası Haftası

17:14 31 Aralık 2015
69. Verem Eğitimi ve Propagandası Haftası

 Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, verem olup tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırdığını bildirdi. 

Şener, yaptığı yazılı açıklamada, verem hastalığının, "mycobacterium tuberculosis" basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Verem hastalığına dikkat çekmek ve halkı bu hastalık konusunda bilgilendirmek amacıyla 03-09 Ocak 2016 tarihleri arasında tüm yurtta "69. Verem  Eğitim ve Propaganda Haftası"nın gerçekleştirileceğini belirten Şener, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobuyla enfekte olduğuna işaret etti.

İnsanların yüzde 10’unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunduğuna dikkati çeken Şener, şunları kaydetti:

"Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırmayla ortama yayılan, mikrobun solunum yoluyla alınması sonucu bulaşır. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10–15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalığı oluştuğunda halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda ise kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görülür. Bunun dışında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetleri yanında ateş de ortaya çıkar." 

Yoksulluk, kötü beslenme, şeker hastalığı, sigara içme, ilaç ve alkol bağımlılığının hastalık riskini artırdığını ifade eden Şener, 2-3 hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkesin verem birimlerine veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini belirtti.

Çocukları veremden korumanın en etkin yolunun doğumdan sonra 2. ayda çocuğa verem (BCG) aşısı yapılması olduğunu hatırlatan Şener, verem aşısının çocuklarda kanla yayılan ve ağır seyreden verem hastalığını önlemede etkili olduğunu vurguladı.

Şener, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Verem Savaş Dispanserlerine başvurması, hastalık tespit edilenlerin ise tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.