Malatya

Malatya'nın kültür envanteri çıkarılıyor

15:02 05 Ocak 2016
Malatya'nın kültür envanteri çıkarılıyor

 Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB), kentin kültür varlıkları envanterinin çıkarılması amacıyla çalışmalara başladı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan KUDEB, önemli çalışmalar gerçekleştiriyor.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğündeki eğitimin ardından kurulan KUDEB birimi, arşiv merkezi oluşturdu. Malatya genelindeki tüm belge ve arşiv kayıtlarını bünyesinde toplayan KUDEB, arşiv belgelerini ilçe ilçe tasnif etti. Oluşturulan arşiv merkezi sayesinde elde edilen bilgiler, KUDEB tarafından gerçekleştirilecek olan çalışma ve faaliyetlerle ilgili olarak önemli bir veri tabanı oluşturacak.

KUDEB, bu sayede Malatya'nın Kültür Varlıkları Envanterinin de çıkarılması için de çalışmalara başladı.

Tabiat Varlıkları ile ilgili yetkiler, çıkarılan kararnameyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğuna verildiğinden dolayı doğal sit ve doğal anıtlar listeye alınmazken, Malatya genelindeki toplam 363 kültür varlığının 142'sinin merkezde, 121'inin ise kırsal ilçelerde bulunduğu kaydedildi.

Envantere göre, Akçadağ'da 26, Arapgir'de 66, Arguvan'da 9, Battalgazi'de 84, Darende'de 59, Doğanşehir'de 16, Doğanyol'da 2, Hekimhan'da 20, Kale'de 1, Kuluncak'ta 5, Pütürge'de 7, Yazıhan'da 10, Yeşilyurt'ta 58 tescilli kültür varlığı bulunuyor.

KUDEB tarafından Malatya genelinde bulunan kültür varlıklarının tespit çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, tespit edilen tescilsiz kültür varlıklarının Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'ne iletilerek tescil edilmesinin sağlanacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.