Malatya

Tarihçi Yazar Uğurluel konferans verdi

12:33 12 Ocak 2016
Tarihçi Yazar Uğurluel konferans verdi

Tarihçi - yazar Talha Uğurluel, Malatya’nın Darende ilçesinde tarihi ve turistik mekanları gezerek öğrencilere ve velilere konferans verdi.

Darende Kaymakamlığı’nın misafiri olarak ilçeye gelen Uğurluel, Somuncu Baba Külliyesi başta olmak üzere civarda bulunan tarihi ve turistik mekanları ziyaret etti.

Uğurluel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, manevi şahsiyetlerden Somuncu Baba ve onun soyundan gelen evlatlarının bulunduğu mekanları ziyaret ederek yakından tanıma fırsatı bulduğu için mutlu olduğunu dile getirdi.

Bir sanat tarihçisi olarak Türkiye’nin hemen her yerini gezdiğini aktaran Uğurluel, "Somuncu Baba Külliyesi Türkiye’deki bu tarz eserlere örnek olacak bir güzelliğe sahip. Burada hem tarih çok güzel muhafaza edilmiş hem de modernize edilen yerler tarihle hiç zıtlaşmadan vücut bulmuş. Hem de İslami anlamda ibadet edilecek alanlar son derece nezih tasarlanmış. Bence burada İstanbul Eyüp Sultan Camii’ne örnek olacak hizmetler yapılmış" dedi.

Darende’nin Osmanlı döneminde bir üniversite şehri olduğunu anımsatan Uğurluel, “Tohma Çayı'nın kenarında gönülleri etkileyen iklimi ile asırlar boyunca bolluk ve bereket içerisinde yetiştirmiş olduğu alim ve devlet büyükleriyle burasının ilim irfan beldesi olduğunu rahatça anlayıp görebiliyoruz” ifadesini kullandı.

Uğurluel, daha sonra Tohma Kanyonu, Kudret Havuzu, Ozan Mescidi ve Sadrazam Cebecizade Mehmet Paşa türbesini de gezdi.

- Konferans verdi

Meslekî ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) Konferans Salonu’nda Darende Kaymakamlığı tarafından düzenlenen programda öğrencilere konferans da veren Talha Uğurluel, Çanakkale Savaşı’nı kazanan kadro ile Kurtuluş Savaşı’nı kazanan kadronun aynı olduğunu belirtti.

Fotoğraflar eşliğinde Çanakkale Savaşları'nın ayrıntılarını kronolojik olarak katılımcılarla paylaşan Uğurluel, ayrıca öğrencilere Türklerin savaşlarda gösterdiği fedakarlık ve başarılarla Topkapı Sarayı ve kutsal emanetleri anlattı.

Uğurluel, ayrıca Darendeli vatandaşlara yönelik de konferans verdi.

Programa Darende Kaymakamı Ali Türk, Belediye Başkanı Süleyman Eser, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Rauf Özgenç, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Özkan, Emniyet Müdürü Halil Ejder Çelikkaya, Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.