Malatya

"Savaşın çocukları"na özel eğitim

12:14 14 Ocak 2016
"Savaşın çocukları"na özel eğitim

VOLKAN KAŞİK - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Malatya'daki konteyner kentte misafir edilen Suriyeli çocuklardan derslerinde başarılı olanlarla üstün zekalı olduğu değerlendirilen öğrenciler, özel eğitime tabi tutuluyor.

Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaşta çok sayıda kişi hayatını kaybederken, yaşananlar en çok kadın ve çocukları mağdur ediyor. Türkiye'nin kucak açtığı Suriyelilerin konteyner ve çadır kentlerde her türlü ihtiyaçları karşılanırken, kadın ve çocuklara yönelik çeşitli sosyal aktiviteler düzenleniyor. Bunun yanı sıra geleceğin teminatı olan çocuklara eğitimlerinden geri kalmaması adına imkanlar seferber ediliyor.

Malatya'daki Beydağı Konaklama Tesisi'nde misafir edilen ve konteyner kente kurulan okulda yaklaşık 3 bin 500 öğrenci eğitim görürken, bu öğrenciler arasında derslerinde başarılı olan ya da üstün zekalı olduğu değerlendirilenlere özel eğitim veriliyor.

Konteyner kentteki zenginleştirilmiş sınıfta biri Türk, ikisi Suriyeli öğretmenden eğitim alan yaklaşık 200 çocuk, zeka ve hafıza geliştirici materyallerle desteklenerek geleceğe hazırlanıyor.

Merkeze bağlı Fatih köyünde kurulan Beydağı Konaklama Tesisi'nin yöneticisi ve İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Hamza Demiralp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konteyner kentte misafir edilen Suriyelilerin geleceğinin teminatı olan çocuklarının eğitimi noktasında ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyledi.

Suriyelileri misafir ettikleri kentte 4 konteyneri birleştirerek yaklaşık 84 metrekarelik zenginleştirilmiş sınıf oluşturduklarını anlatan Demiralp, bu sınıfın dizaynı ve eğitim materyallerine Malatyalı bir iş adamının da katkı sağladığını ifade etti.

Zenginleştirilmiş sınıfa konteyner kentte eğitim gören Suriyeli öğrencilerden derslerinde başarılı olan ve üstün zekalı olduğu değerlendirilenleri seçerek farklı eğitime tabi tuttuklarını aktaran Demiralp, şöyle devam etti:

"Suriyeli öğrencilerden üstün zekalı olanları burada yetiştirerek geleceğe hazırlanmalarını amaçlıyoruz. Zenginleştirilmiş sınıfımıza öğrencilerimiz gruplar halinde eğitim alıyor. Öğrencilere eğitimleri hem Türk hem Suriyeli öğretmenler tarafından veriliyor. Çocuklarımız buradaki faaliyetlerle kendilerini yetiştiriyorlar. Zenginleştirilmiş sınıfımızdaki oyunlar ve eğitim materyalleri çocukların zeka gelişimine olumlu katkılar sağlıyor."

Demiralp, bu sınıfta eğitim alan öğrencileri öğretmenlerin ve yöneticilerin önerisiyle seçtiklerini belirterek, çocukların okuldaki eğitimin ardından zenginleştirilmiş sınıftaki faaliyetlere katıldıklarını kaydetti.

Türkiye'de eğitim alan Suriyeli öğrencilerin ileride Türkiye'nin elçileri olacağını vurgulayan Demiralp, "Bu savaş ilelebet sürmeyecek, bir gün bitecek. Bu çocuklar da ülkelerine dönecekler. Bu çocuklar geleceğin yöneticisi, bilim adamı olacak ve Türkiye'yi unutmayacaklar. Bizim birer elçimiz olacak" dedi.

- "Daha da başarılı olabilmeleri için çalışıyoruz"

Zenginleştirilmiş sınıfta eğitim veren öğretmenlerden Melek Çalgın da ders notlarına göre başarılı öğrencileri burada eğitime aldıklarını belirterek, "Burada zeka oyunlarıyla problem çözmelerini kolaylaştırıyoruz. Öğrencilerin ileride daha da başarılı olabilmesi için çalışıyoruz. Çocuklara zeka oyunları, daha farklı düşünebilmeleri için eğitim videoları izletiyoruz" diye konuştu.

Çalgın, zenginleştirilmiş sınıfta eğitim alan öğrencilerin başarısını daha da artırdığını gözlemlediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.